El catàleg i els deures de Valverde

Després de guanyar l’Inter i de marcar els dos gols per remuntar el partit, Luis Suárez va decidir penjar una medalla a Ernesto Valverde. L’uruguaià, bastant perdut en la primera part, va passar a ser protagonista a la represa. I la clau, a parer seu, va ser que el tècnic havia sabut corregir el desgavell del primer temps per “millorar en la pressió” i capgirar la dinàmica d’un partit que semblava abocat al fracàs.

Busquets no estava fi, potser per la càrrega de minuts o potser simplement perquè no tenia el dia. I el tècnic creia que Arturo Vidal podia fer millor la feina. L’opció fàcil, la del gestor que premia els galons, era carregar-se Arthur Melo, que també havia fet un primer temps discret. Però Valverde no va caure en la temptació, va rellevar el 5 i va fer un canvi de sistema perquè Arthur i De Jong formessin una mena de doble pivot i Vidal jugués una mica més avançat. Va funcionar a la perfecció. Vidal va aportar la pressió i la intensitat que necessitava l’equip, i Suárez i Messi van començar a guanyar més pes.

Ahir va ser un revulsiu i penso que serà millor que segueixi així. Segurament Vidal no hauria de ser a l’onze inicial de l’equip, perquè el Barça, en general, rutlla més i millor amb el trio Busquets, Arthur, De Jong. Però això no sempre funciona i, per tant, calen recursos, alternatives. Valverde, a qui molts volien sacrificar en el primer temps, va demostrar dues coses: que sap llegir bé els partits i que té un catàleg prou generós per aconseguir el seu propòsit.

Ara bé, una cosa és tenir recursos i l’altra resultar atractiu, resultar solvent. El Barça ha salvat una situació molt delicada amb dues bones victòries, a Getafe i ahir contra l’Inter. Però segueixen havent-hi coses a resoldre. Per exemple, l’encaix de Griezmann a la dreta, la fragilitat defensiva o un millor joc de combinació per evitar fiar-ho tot a les individualitats de Leo Messi o Luis Suárez, que no sempre podran estar pletòrics. Ara per ara el Barça és ben viu tot i que genera massa dubtes.