Un cor per la igualtat i la violència zero

CRISTINA RODRÍGUEZ
CRISTINA RODRÍGUEZ

Avui commemorem que un 20 de novembre de fa 28 anys les Nacions Unides van aprovar la Convenció sobre els Drets de la Infància. Per a Fundesplai aquesta ha estat sempre una diada amb una significació especial. És normal: cada dia impulsem programes educatius i socials en escoles i centres d’esplai que arriben a més de 85.000 infants i joves, i en el nostre ADN hi portem la defensa i la reivindicació dels seus drets.

Moltes d’aquestes criatures participaran avui als seus centres en una “CORacció” consistent a construir un gran cor de la manera que decideixin (dibuixat a terra, fent un mosaic humà, amb teles...), enregistrar-lo i penjar-lo a les xarxes socials amb les etiquetes #DretalLleure i #encoratjat.

Amb aquest acte simbòlic volem mobilitzar els infants, els joves, les famílies, els equips educatius i la comunitat en general en una acció col·lectiva i pública al carrer en favor dels drets dels infants i, en concret, del dret al joc, així com el dret a la igualtat de gènere i a la violència zero.

Precisament aquest és el tema de la proposta educativa Encoratja’t, que enguany estem impulsant des de Fundesplai. La iniciativa promou la coeducació i la cultura de pau per assolir una societat més igualitària, lliure de discriminacions i de qualsevol forma de violència des de la participació activa d’infants i joves.

El motiu pel qual hem escollit aquest tema el trobem en algunes dades prou eloqüents: el 30% de noies de 15 a 19 anys pateixen violència en les seves relacions afectives i sexuals (OMS, 2015). En 73 països del món ser homosexual és il·legal i està castigat amb penes de presó, i en 12 països està castigat amb la mort (Eitb.us, 2015). Una de cada tres persones joves no identifica els comportaments de control amb violència de gènere (ministeri de Sanitat, Afers Socials i Igualtat, 2015). El bullying per raons de LGTBIfòbia s’està estenent per les aules i patis de Catalunya. En només un any el nombre de casos s’ha duplicat (ARA, març 2017).

Com es pot veure, i malgrat els avenços legislatius, les desigualtats per raó de gènere i la violència que se’n deriva encara avui són un gran problema social sobre el qual cal incidir de manera urgent. Amb la proposta educativa Encoratja’t ho estem abordant a través del treball coeducatiu amb els infants i joves, les famílies i la comunitat, a partir de cercar espais de reflexió, formació i activitats concretes per qüestionar estereotips, ampliar models de referència i educar en els valors de l’estima, el respecte, l’empatia, la solidaritat, la llibertat, la diversitat i el coratge.

D’aquesta manera volem aportar el nostre granet de sorra per progressar en la igualtat i contra qualsevol forma de violència. Ho fem sumant-nos a la feina de moltes entitats que formen part de la Plataforma Unitària Contra les Violències de Gènere; cercant la col·laboració de persones expertes i activistes, com ara Gemma Lienas, que ha redactat uns relats que constitueixen l’eix d’animació de la proposta educativa, i amb el suport i la col·laboració d’administracions i empreses com per exemple la cooperativa Abacus, que aquest Nadal engegarà una campanya contra els estereotips en el joc i les joguines i per donar suport a la proposta Encoratja’t de Fundesplai.

Convidem a tothom a col·laborar-hi. Cap esforç sobra en la lluita a favor dels drets dels infants, la igualtat de gènere i la violència zero!

Més continguts de