28/02/2021

Quan creus que ho has vist tot

2 min

Llegeixo l’experiència del Brasil amb unes presons singulars per a criminals, assassins i lladres. En aquestes presons no hi ha guàrdies i les portes estan vigilades pels mateixos empresonats. No hi ha armes de foc. Són els mateixos condemnats els que en porten la gestió i l’administració i el funcionament diari, i els que organitzen les tasques. L’horari és estricte. Cal matinar molt, hi ha culte, moment d’oració o de reflexió. Es treballa molt i està molt marcat el que toca fer a cada moment.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Són les presons amb l’índex de fugats més baix. Només dos des que es van posar en marxa. L’entrada hi és voluntària. És a dir, si estàs empresonat en un centre penitenciari tradicional pots demanar anar a aquest. Hi ha llista d’espera. Entre els que hi compleixen condemna, l’índex de reincidència és baixíssim.

Però aquí no s’acaba tot. El cost d’aquestes presons és molt inferior al de les presons tradicionals perquè l’administració pública s’estalvia tots els sous dels funcionaris de presons, guàrdies i vigilants.

En matèria d’innovació social jo pensava que ja ho havia vist tot, però aquest cas és senzillament al·lucinant. No el coneixia pas, ho reconec.

Val la pena aturar-se a pensar per què funciona. Són centres on el que es pacta amb els condemnats és el seu compromís. El compromís de refer-se com a persones, aprendre una professió, seguir un horari, assolir una disciplina, dedicar uns moments al dia a pregar o a reflexionar, a alimentar l’esperit. El condemnat sap que si s’escapa de la presó, quan el tornin a enxampar ja no tindrà aquest privilegi, així que prefereix complir la condemna fins al final amb qualitat de vida alhora que comprova com es regenera com a persona.

Ara bé, en part funciona perquè l’alternativa és estar tancat en un centre penitenciari violent ple de drogues i de més criminalitat on encara es destrossa més la persona que, en principi, s’ha de reinserir en la societat. Caldria preguntar-se si seria possible que totes les presons fossin així. Jo penso que sí. Sempre es pot mantenir presons estrictes per a aquells que no compleixin.

La meravella d’aquest esquema és comprovar que quan a una persona se la tracta com a tal, surt el millor que té a dins.

stats