30/05/2020

El pederasta més poderós dels Estats Units

2 min

Netflix ha estrenat la sèrie documental de quatre capítols Jeffrey Epstein: Filthy rich (traduïda al castellà com a Jeffrey Epstein: Asquerosamente rico a la plataforma). El títol desvia l’atenció del que veritablement és important: la pederàstia. Però posa èmfasi en dos conceptes que defineixen el multimilionari nord-americà: el fàstic del seu comportament i la fortuna que va permetre que visqués al marge de la justícia, amb total impunitat, aixoplugat per les més altes esferes de poder.

El cas de Jeffrey Epstein a nivell internacional no va tenir tanta repercussió com el de Harvey Weinstein. Per això, aquesta sèrie documental de Netflix sobre Epstein resulta tan impactant. Jeffrey Epstein: Filthy rich exposa, d’una manera precisa i contundent, tots els detalls de la seva gran xarxa de tràfic sexual, l’abast dels seus delictes de pederàstia, l’habilitat per corrompre el sistema judicial i polític i la gran quantitat de víctimes que va provocar. La història va fluint amb molta facilitat, des de les primeres sospites d’una periodista de Vanity Fair fins a les entrevistes a les víctimes i advocats, passant per les proves policials que no deixen cap dubte sobre els abusos i violacions. També aconsegueix el testimoni de persones del seu entorn o empleats que el delaten. La sèrie no necessita contrastar versions, perquè els fets són incontestables. Cada capítol comença amb els interrogatoris als quals va ser sotmès Epstein pels advocats de les víctimes. Més que les respostes i evasives que dona, serveix per mostrar la seva personalitat i assenyalar-lo com a culpable. Seran les úniques imatges en què el sentirem a ell. Perquè aquesta sèrie documental no és asèptica sinó que pren part: el que pretén és reconèixer, donar veu i reconfortar les desenes de dones (aleshores adolescents) que van patir els seus abusos. Parlar davant de la càmera els resulta empoderador. Un rètol abans de cada capítol adverteix que el que veurem conté descripcions de les agressions. La reiteració de les històries individuals serveix per posar en evidència un patró de conducta d’Epstein i un criteri en l’elecció de les víctimes, prioritzant la vulnerabilitat que les mantenia al seu servei.

Jeffrey Epstein: Filthy rich és hàbil i valent en retratar l’entorn del multimilionari. Ho fa reiterant els seus vincles personals amb Trump, Clinton, Weinstein o el príncep Andreu, i com la seva obsessió per gravar-ho tot a través de càmeres li assegurava a Epstein el control i el poder sobre la resta. Un cop acabada aquesta sèrie documental és gairebé imprescindible recórrer al setè capítol de la quarta temporada de The good fight, una autèntica joia televisiva que serviria com a cinquè episodi del documental. Els protagonistes de la sèrie investiguen si la mort d’Epstein va ser un suïcidi o un assassinat. La manera de creuar realitat i ficció té un final espatarrant que serveix per tancar, de manera més dràstica, una història de regust amarg.

stats