Bon dia 02/05/2023

Qui és l’encarregat?

2 min

En un país massa acostumat que hi hagi coses que es fan malament i no tenen conseqüències, el cessament de la directora general de Funció Pública de la Generalitat pel caos de les oposicions de dissabte passat és notícia.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però ja que el Govern ha estat tan expeditiu, estaria bé que ara aprofités per preguntar-se com és possible que un acte important però no gaire complicat, com és organitzar uns exàmens, hagi acabat convertint-se en un desastre organitzatiu, en un perjudici greu per als aspirants i en una imatge lamentable per a la institució.

Perquè per més dur que sigui el missatge que envia el cessament, això no hauria d’anar de missatges, només, sinó d’eficàcia.

La Generalitat, pel que representa i pel pressupost multimilionari que mou, ha de ser una organització governamental molt més àgil, molt més ràpida i molt més autoexigent.

Sempre que hi ha un problema, els americans pregunten "Who is in charge?" Pregunta que aquí tenia una traducció genuïna: "Qui és l’encarregat?" Dic "tenia" perquè l’emmascarament de responsabilitats dins les grans organitzacions, tant públiques com privades, combinades amb la (des)atenció telefònica, la solidaritat gremial, la companyonia sindical mal entesa i altres trucs corporatius, fa que mai no sapiguem de qui és la responsabilitat quan alguna cosa no funciona.

Qui és el càrrec de confiança o el funcionari encarregat que una empresa subcontractada presti correctament un servei? Funcionari no pot ser només sinònim de feina inamovible per a tota la vida, i càrrec de confiança no pot ser només sinònim de fidelitat al cap. El concepte servidors públics explica, perfectament, el que s’espera que facin bé i al servei de qui.

Antoni Bassas és periodista
stats