08/02/2024

Espavilem-nos, consumidors!

2 min
Pagesos mobilitzats preparen menjar entre tractors ahir a Gurb, 
a Osona, on van tallar les carreteres C-17 i C-25.

Vaig ser al tall de Gurb, de la pagesia, durant tot el dia, gràcies a aquest diari, que m’hi va enviar. Per aquesta causa he pogut parlar amb ramaderes, pagesos, tractoristes, advocats, veterinàries... Escoltant, allà a la carretera, vaig entendre moltes coses. De tots els eslògans que hi havia als tractors, el més evident, per lògic, era “el cistell de la compra, la teva arma”. 

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Com dèiem ahir —i avui m’hi voldria estendre—, si una ramadera catalana ha de, naturalment, observar el benestar de les seves ovelles i gallines (amb espai, bon menjar...) i el dels treballadors (amb contractes, condicions dignes) tindrà uns costos. Al supermercat, competirà amb un ramader forà, d’un país que tingui conveni amb Espanya, on ovelles i gallines mengin malament, no tinguin espai, i on els treballadors no tinguin contracte. Naturalment, el producte del ramader forà serà més barat.

Cal, com a primera mesura, que a totes, totes les etiquetes de tots, tots els productes, s’hi indiqui si compleixen les normes bàsiques i d’on són. Per què? Perquè a la mongeta vinguda de no sé on, que venen a la botiga cuqui i catalaníssima d’aquí, s’hi hauria de penjar un cartell que digués que conté pesticides prohibits a Catalunya i que el treballador que la recull dorm al carrer. A Itàlia, les cases rurals, hotels, càmpings i restaurants estan obligats, obligats per llei, a comprar als productors de la zona. I nosaltres?

Sovint em queixo que els compradors de llibres no van a les llibreries. En el cas dels productors de verdura, carn, fruita, llet, formatge, ho diré al revés. Cal, també, que ens acostumem a mirar webs, comprar cistelles de productes de temporada, entre uns quants veïns. No pot ser que aquí deixem morir els tomàquets —la nostra essència— perquè no els podem regar i que els comprem vinguts en avió de Xile. Hem d’exigir etiquetes gegantines, campanyes publicitàries. Hem de menjar-nos allò que fan al costat de casa. Espavilem-nos. La pagesia és cultura.

Empar Moliner és escriptora
stats