24/06/2022

Ho fan als Estats Units i ho fan aquí

2 min

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha eliminat el dret constitucional a avortar. Aquesta regressió històrica pot condemnar les dones americanes de més de la meitat dels estats a viure com 50 anys enrere.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Els jutges del Suprem van decidir-ho per 6 a 3, i dels sis de la majoria, tres eren jutges proposats per Trump. ¿Algú creu que a una persona amoral com Trump li importa el dret a l’avortament i, en general, li importa res del que amoïna la gent normal i corrent? La resposta és que no. Ja sabem que a Trump només li importen el poder i els diners, fins al punt d’haver dirigit un cop d’estat per continuar a la presidència un cop va veure que havia perdut les eleccions. Però Trump necessita els vots dels milions d’americans que fan de la lluita contra el dret a l’avortament o a favor de portar armes una qüestió de principis, i sap excitar-los en aquesta batalla cultural. Precisament abans-d'ahir el Suprem va autoritzar a portar armes en espais públics. Trump s’aprofita dels principis dels altres, perquè ell no en té, per fer política, és a dir, negocis, en benefici propi.

És el mateix procediment que hem vist a Espanya repetidament: aconseguir que la gent voti contra els seus interessos però que sembli que vota a favor dels seus principis. La batalla contra l’Estatut del 2010 era la batalla cultural contra Catalunya de sempre i que avui continua contra la llengua. Els àudios de l’operació Catalunya que hem sentit aquests dies mostren l’obsessió d’un ministre de controlar el poder judicial i per això ja fa anys que no hi ha acord per renovar-lo.

El que revolta és que tot això es faci a la llum del dia, que tothom en sigui conscient, que es pugui escriure en un diari i que el sistema que fa possible aquesta manipulació de l’estat de dret i de la democràcia continuï actuant amb impunitat. 

Antoni Bassas és periodista
stats