29/05/2024

Europeistes, a les urnes!

3 min
Ciutadans berlinesos porten una bandera de la Unió Europea durant una manifestació a Berlín contra la violència política.

Durant anys, els temes a debat en les campanyes electorals europees semblaven tenir escassa relació amb les preocupacions polítiques locals. Amb raó o sense, s’entenia que eren qüestions plenes de tecnicismes, vinculades a obscurs processos legislatius i sense traducció directa en les dinàmiques polítiques nacionals. Això justificava les famoses acusacions de “dèficit democràtic” per subratllar la llunyania entre el que succeïa a Brussel·les i els debats polítics dins de cada un dels estats membres.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però les properes eleccions al Parlament Europeu mostren que això és un error, que es manifesta en diverses dimensions.

La primera, i que salta més cruament a la vista, és el canvi substancial en la política internacional: ha reaparegut amb força la paraula guerra, que crèiem eliminada de les relacions internacionals i que va justificar la creació, fa setanta anys, del projecte europeista. L’èxit no havia estat complet, però era clara una dinàmica evolutiva cap a la reducció de conflictes, cap a la creació d’institucions internacionals i cap a la formalització d’acords de pacificació. Però avui l’horror torna al primer pla, en llocs com Ucraïna, com Palestina o com (menys televisats, però igualment terribles) Sudan del Sud o el Sahel, que tenen a més múltiples repercussions en tots els àmbits de la vida internacional. Encara que es pot dir que de manera massa lenta, massa feble o amb massa timideses, la UE ha anat adquirint un paper d’intervenció cada vegada més actiu, en favor de la pau i en suport dels bàndols que millor encarnen els valors que promou la Unió, tant per raons de principi com en defensa dels propis interessos: l’arrasament d’Ucraïna, la destrucció de Gaza o l’extermini i deportació de milions d’africans tindrien conseqüències dramàtiques per als europeus.

Hi ha una segona dimensió: l’acció dels enemics polítics de la Unió Europea, que han canviat de discurs, de projecte i d’escenari. Durant anys, les extremes dretes nacionalistes s’han expressat contra la Unió i aspiraven a trencar-la i a fer que alguns països l’abandonessin. Potser ha estat a causa del Brexit (amb el caos que se n’ha derivat), però avui les extremes dretes antieuropeistes ja no volen trencar la Unió: volen aconseguir-ne el control per corcar-la des de dins, mantenint una aparença formal europea però en la pràctica fomentant valors contraris als de la Unió.

Dos dels set grups del Parlament Europeu sortint pertanyen a aquest món, i intenten encobrir els seus projectes amb noms enganyosos, com Conservadors i Reformistes Europeus (del qual forma part Vox) o Identitat i Democràcia (que aplega l’AfD alemanya o l’ex Front Nacional francès), amb clares connexions internacionals amb la política exterior russa o amb l’extrema dreta dels Estats Units.

Hi ha encara una tercera dimensió: la necessitat d’integrar i reforçar la Unió com a gran actor econòmic. La pandèmia de la covid-19 va posar en relleu a la vegada les febleses industrials d’Europa i la possibilitat real de generar una política integrada: els fons Next Generation han representat una política autènticament de la Unió, una política federal de promoció d’inversions encaminades a superar l’estancament. Com posava recentment en relleu l’informe Letta (presentat fa poc a Barcelona al Cercle d’Economia), només actuant d’una forma integrada podran materialitzar-se els projectes d’una Europa verda i una Europa digital, que, pel seu volum i per les seves conseqüències, no es poden plantejar només a escala nacional.

I, a la vegada, només una dinamització econòmica integrada, federal a escala europea, pot permetre el salt a la sempre ajornada “Europa social”, i fer que la Unió pugui adoptar polítiques exteriors (com, per exemple, en la gestió de les immigracions) basades en els propis ideals, i no només en la limitació dels recursos financers o en maniobres d’un govern nacional o altre.

Política internacional, consolidació interna i estratègies de desenvolupament conflueixen en una mateixa direcció: és necessària una dinàmica política més ambiciosa i més integrada perquè Europa esdevingui un actor polític i econòmic a l’altura d’un món en què actuen potències com els Estats Units, la Xina o Rússia, i on els països del Sud Global comencen a adquirir un pes conjunt considerable. Aquest impuls, aquesta dinàmica més ambiciosa, només serà possible si la ciutadania europea s’implica en aquest projecte. I això té un primer requisit: fer-nos presents, votar en les eleccions del 9 de juny, omplir les urnes de vots favorables als partits europeistes.

Grup Pròleg (Marc Andreu, Marga Arboix, Oriol Bartomeus, Laia Bonet, Joan Botella, Victòria Camps, Joan Coscubiela, Jordi Font, Mercedes García-Aran, Oriol Nel·lo, Raimon Obiols, Lluís Rabell, Joan Subirats, Marina Subirats i Josep Maria Vallès)
stats