Visca el sistema 25/05/2023

Feijóo a la Palma (i el Cadis CF)

2 min
Alberto Núñez Feijóo a Palma.

Feijóo va anar de mítings per Palma dimecres per fer costat a l'aspirant a presidenta del Govern Balear Marga Prohens. El líder suprem del PP no es va descuidar cap tòpic del bon dirigent madrileny (encara que sigui gallec, és madrileny) que visita Mallorca: es va declarar encantat amb els mercats de “la Palma”, demostrant que no sap com es diu l'illa, ni la seva capital, ni la diferència entre Palma, La Palma i Las Palmas. S'ha de dir que aquesta confusió no és pròpia només de Feijóo, ni dels polítics de dreta (en el seu moment, Pedro Sánchez també va saludar efusivament el que va batejar com “la isla de Palma”), i ni tan sols només dels polítics: durant l'erupció del volcà Cumbre Vieja, a La Palma, els periodistes de les cadenes espanyoles sofrien fins a les llàgrimes per distingir les Canàries de les Balears, i algun gràfic d'algun telenotícies va arribar a situar el volcà al bell mig de Menorca.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Naturalment, aquestes vacil·lacions són fruit d'un desconeixement tan absolut i tan despectiu que els illencs ens l'agafem a rialles per no haver-nos d'emprenyar amb cada politiquet que aterra aquí a dir el que ens convé sense saber ni qui som, ni quants som, ni quins són els problemes de la ciutadania de Balears. Feijóo ha estat un més que ha tingut la santa barra de presentar-se a les Balears sense tenir ni idea de la seva realitat, i per això no feia més que parlar de Pedro Sánchez i de referir-se a la presidenta Francina Armengol com si fos la més destacada representant d'això que els peperos anomenen “el sanchismo”, que com sap tothom consisteix a vendre Espanya als migrants, als ocupes i als catalans colpistes. Va introduir un concepte interessant, i és que, segons ell, no es pot governar “segrestat per les minories”, en referència als pactes d'Armengol amb MÉS i Unides Podem. És interessant perquè el PP, a Balears, com a quasi tot arreu, només pot governar segrestat per la minoria de Vox. I val a dir que ho faran només que entre el partit de la dreta extrema i el de l'extrema dreta sumin el mínim per formar govern. La involució que això suposaria per a Balears no sé si l'hem entesa prou bé.

En cas de formar govern a Balears, Vox ja ha avisat que exigirà quedar-se amb la conselleria d'Educació. L'obsessió de Vox és anar contra l'ensenyament públic en català, i els serà molt fàcil de la mà del PP, amb uns dirigents mallorquins que també practiquen l'autoodi contra la seva llengua. Feijóo va fer la gràcia de dir que el candidat al Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, “habla un mallorquín precioso”, com l'amo de la plantació que concedeix amb un somriure que els negres són graciosos quan ballen. Ara que duim tota la setmana parlant de racisme i del club de futbol dels peperos, que n'aprenguin d'un altre club molt més modest, el Cadis, que es desplaça al País Valencià saludant amb un tuit escrit íntegrament (i impecablement) en català, com, per altra banda, tenen per costum. El respecte mutu comença per saber com es diu el lloc on vas a vendre alguna cosa, i quin idioma hi parlen.

Sebastià Alzamora és escriptor
stats