24/07/2020

Per filosofia i economia

2 min
Per filosofia i economia

El Barça B es juga diumenge l’ascens a Segona contra el Sabadell, però el filial ja ha aconseguit l’objectiu exigible. Un play-off no va de futbol sinó de competir fins al límit físic i mental. Aquest és l’aprenentatge que n’han tret els nanos, i la carta de presentació perquè el seu esforç no quedi en el somni de tres nits d’estiu.

Els que només ara s’hagin atansat al filial hauran descobert que Dani Morer és un lateral dret idoni per a l’estil Barça, que Akieme té pulmons per anar i tornar sense desmai al carril esquerre, que Jandro entén el joc amb la simplicitat dels quatres de la Masia, que Monchu és un totterreny que combina cama forta i arribada, que Ilaix té les condicions per ser tot el que vulgui ser, que Konrad desmenteix l’extinció dels extrems que encaren i eixamplen el camp, que Iñaki Peña hauria de ser l’aposta com a porter suplent del primer equip o que Araújo s’ha guanyat ser el quart central de la primera plantilla. I també haurien d’haver descobert que el seu entrenador, Garcia Pimienta, no és un pedaç per si el crèdit de Setién s’hagués exhaurit, sinó que és un formador idoni, que no es mereix que li regategessin la renovació fins a l’últim dia de contracte.

Compte que no dic que els nanos del filial hagin de pujar al primer equip perquè sí. Però la seva demostració d’orgull competitiu en aquest play-off, amb una nòmina d’efectius sota mínims, proclama que ja n’hi ha prou d’anar a comprar netos, júniors, semedos i arturovidals diversos, sense ni tan sols donar una oportunitat als de casa. Molts s’han hagut d’acabar empassant que Riqui Puig era un nyicris inservible per al futbol d’elit. És, o hauria de ser, una qüestió de filosofia i ara també ho és d’economia.

Ja és trist haver d’insistir-hi, perquè el filial ha tingut lleves millors que l’actual que s’han perdut a base d’anys de deixar el futbol formatiu de la mà de Déu. Vull confiar que el canvi de directiu responsable de l’àrea –des de fa uns mesos liderada per Xavi Vilajoana– servirà per redreçar el rumb, però té feina.

De moment, el primer fitxatge del filial per al curs vinent és un altre brasiler ignot, i encara no sabem a qui hem d’atribuir la decisió que Riqui Puig i Ansu –sobretot el primer, que havia jugat tota la temporada amb el B– no hagin reforçat el filial tenint vacances del primer equip. Sí que sabem a què la podem atribuir: a la inacció perenne del govern del club. Això sí, hi anirà Bartomeu, que no és precisament un talismà. No fos cas que es perdés la foto.