GOLAFRE 365
Opinió 27/10/2017

Fira Àpat, en defensa de la terra

i
Roger Estrada
2 min
Fira Àpat,  en defensa  de la terra

Dissabte passat va marcar un punt d’inflexió en la història del nostre país, tots en som conscients. Amb la indignació bullint-me per dins vaig decidir oblidar per una estona el maleït 155 tot donant suport a aquells petits productors de casa nostra aplegats a la tercera edició de Fira Àpat, la fira professional dels aliments catalans que es va celebrar durant tres dies a la Cúpula Events del centre comercial Arenas de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

El primer dels més de cent expositors que vaig conèixer va ser Ubach, una casa vigatana que des del 1939 elabora productes làctics de manera artesanal. A la targeta que em donen hi llegeixo una frase del tot certa tenint en compte els formatges que tasto: “Ep! Ho foten molt bo els d’Ubach!” A la paradeta de C.R.E.O., el Xavier Benet, mestre xocolater, em fa cinc cèntims de l’empresa tortosina fundada l’any 41 i dels valors d’aquesta dolça joia catalana elaborada amb cacau pur, farina d’arròs del delta de l’Ebre i de blat de moro, mantega de cacau, sucre i aroma de canyella i vainilla.

La meva fal·lera porquina m’atrau cap a l’estand de Mafrica, una empresa familiar de Sant Joan de Vilatorrada que a Fira Àpat presenta el Porc de Palou, una carn més gustosa, tendra i saludable per la infiltració de greixos insaturats. Però el que em meravella és descobrir-hi la donja, bull característic de l’Alt Urgell que es prepara amb la carn del coll i del ventre del porc i s’amaneix amb sal i pebre negre. Me’n vaig endur una peça, esclar. Mitja hora ben bona vaig passar-me xerrant amb la Montse Llort de Cal Senzill, peixatera durant trenta anys que ara en fa sis va decidir obrir un petit obrador de conserves naturals completament artesà: melmelades, alliolis, mostasses, confits, saltejats i el seu nou producte estrella, Quim va parir!, una salsa picantona perfecta per a amanides, carns o el teu vermut d’aquest diumenge.

stats