Golafre 365
Opinió 27/10/2017

Fira Àpat, en defensa de la terra

2 min
Fira Àpat,  en defensa  de la terra

Dissabte passat va marcar un punt d’inflexió en la història del nostre país, tots en som conscients. Amb la indignació bullint-me per dins vaig decidir oblidar per una estona el maleït 155 tot donant suport a aquells petits productors de casa nostra aplegats a la tercera edició de Fira Àpat, la fira professional dels aliments catalans que es va celebrar durant tres dies a la Cúpula Events del centre comercial Arenas de Barcelona.

El primer dels més de cent expositors que vaig conèixer va ser Ubach, una casa vigatana que des del 1939 elabora productes làctics de manera artesanal. A la targeta que em donen hi llegeixo una frase del tot certa tenint en compte els formatges que tasto: “Ep! Ho foten molt bo els d’Ubach!” A la paradeta de C.R.E.O., el Xavier Benet, mestre xocolater, em fa cinc cèntims de l’empresa tortosina fundada l’any 41 i dels valors d’aquesta dolça joia catalana elaborada amb cacau pur, farina d’arròs del delta de l’Ebre i de blat de moro, mantega de cacau, sucre i aroma de canyella i vainilla.

La meva fal·lera porquina m’atrau cap a l’estand de Mafrica, una empresa familiar de Sant Joan de Vilatorrada que a Fira Àpat presenta el Porc de Palou, una carn més gustosa, tendra i saludable per la infiltració de greixos insaturats. Però el que em meravella és descobrir-hi la donja, bull característic de l’Alt Urgell que es prepara amb la carn del coll i del ventre del porc i s’amaneix amb sal i pebre negre. Me’n vaig endur una peça, esclar. Mitja hora ben bona vaig passar-me xerrant amb la Montse Llort de Cal Senzill, peixatera durant trenta anys que ara en fa sis va decidir obrir un petit obrador de conserves naturals completament artesà: melmelades, alliolis, mostasses, confits, saltejats i el seu nou producte estrella, Quim va parir!, una salsa picantona perfecta per a amanides, carns o el teu vermut d’aquest diumenge.

stats