05/02/2021

El govern central impulsa l'extrema dreta a les Canàries

2 min

El ministre de l'Interior, Grande-Marlaska, li està fent la feina a Vox. La seva decisió de no traslladar a la Península els migrants que arriben en pastera a les Canàries amb l'excusa d'evitar "l'efecte crida" ha generat una situació de tensió que encoratja el creixement de l'extrema dreta. A Gran Canària hi ha patrulles ciutadanes que apallissen migrants, manifestacions contra els campaments i rumors dels que atien els ànims de linxament que circulen veloços per WhatsApp.

En aquesta illa es concentren avui uns 7.000 immigrants que han arribat fugint dels efectes de la crisi econòmica global sobre els seus països i que venen en pastera perquè la frontera aèria marroquina està tancada. Vox, animat pel seu habitual esperit de croada, parla d'una "invasió" i proposa enviar-hi l'armada. Però les xifres globals a la UE no mostren un augment de la immigració. El que falten són vies legals per emigrar. Els que arriben a penes representen una gota d'aigua humana en una Europa envellida de més de 400 milions de persones.

Grande-Marlaska semblava voler evitar crítiques si repartia aquests migrants per altres comunitats. Però les Canàries no tenen capacitat d'acollida i al concentrar aquesta població en alguns barris de Las Palmas amb els índexs de pobresa més alts de l'Estat ha generat un problema molt més perillós que la seva representació institucional: el que sorgeix de confrontar pobres entre si quan hi ha pel mig una identificació ètnica o nacional.

Aquestes últimes setmanes s'ha perseguit migrants pels carrers i s'han llançat pedres contra els campaments. Dos d'aquests són en aquests barris vulnerables on hi ha famílies amb tots els seus membres a l'atur, que, a més, han estat colpejades per la crisi en marxa. Hi ha rumors no confirmats de violacions i d'augment dels delictes i es culpa els migrants d'esperonar aquesta situació, però sobretot hi ha un paisatge vital que es construeix sobre la precarietat i un sistema social fet miques. Els que arriben són vists com la competència per aquestes engrunes de caritat i per les escasses i inestables feines o tripijocs que serveixen per sobreviure en aquesta situació. Un exemple que ha encarnat aquesta imaginària disputa pels recursos és el col·legi del barri d'El Lasso, tancat des de fa anys per falta de recursos per a la seva remodelació i que avui s'ha convertit en allotjament d'immigrants.

Pobres contra pobres. Aquest substrat social inflamable és completament funcional als interessos de l'extrema dreta. Vox s'hi ha sumat i ha esperonat les manifestacions amb aires de pogrom que s'han omplert de banderes d'Espanya. Podrien ser protestes perquè els fons europeus arribin també als de sota, però sempre és més fàcil mobilitzar des del ventre i assenyalar com a culpables els estrangers que venen a quedar-se amb "el que és nostre". No ens enganyem més, les maldestres polítiques d'immigració de la UE i el seu acatament cec per part del govern espanyol són el que està impulsant l'ascens de la ultradreta.

Nuria Alabao és periodista i antropòloga

stats