16/10/2011

Les il·lusions perdudes

1 min

Giacomo Leopardi, poeta romàntic, va reunir durant anys els seus pensaments en una mena de dietari que ha passat a la història, el Zibaldone . És un text inesgotable, obsessiu amb alguns temes, com ara la importància de les il·lusions i els records, és a dir, de les idees de futur i passat, sense les quals el present té els dies comptats. Bé, el present sempre té els dies comptats. I després Leopardi té un sentit comú excepcional, intuïtiu: "L'home no odia res tant com l'avorriment".

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L'avorriment és el que ara ens ve al damunt amb la campanya electoral. Si seguim Leopardi, l'única manera possible de suportar una campanya és enamorar-se. L'amor fa que passis de tot el que t'envolta. Diu Leopardi: "No he experimentat mai pensament que abstregui l'esperit tan poderosament de totes les coses circumdants com l'amor".

El còctel de Leopardi, doncs, és: amor + il·lusions + records. "El més sòlid plaer d'aquesta vida és el plaer de les il·lusions, que són, en certa manera, una cosa real i present". Els nostres polítics es deuen enamorar i segur que tenen records. D'il·lusions, en canvi, van curts. Duran i Lleida ja ha deixat clar que no és veritat que es mori de ganes de ser ministre; Mas no s'atreveix a dir que li fa il·lusió la independència; ¿algú coneix un socialista que es deleixi per la igualtat?; i un liberal que posi la llibertat per sobre de tot? I, tanmateix, Leopardi ho té clar: "La raó és enemiga de qualsevol grandesa. Pocs homes arriben a ser grans homes si no estan dominats per les il·lusions".

stats