23/06/2021

Els indults i el peix de Susanna Griso

2 min
'Espejo público', d'Antena3, mentre els presos polítics sortien de la presó, dimecres al matí.

Dimecres a les dotze del migdia, quan començaven a sortir els polítics i líders socials independentistes de les respectives presons, els diferents magazins matinals i programes de tertúlies a Espanya hi connectaven en directe.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

A Telecinco, una indignada Ana Rosa Quintana menystenia el Consell d’Europa durant l’entrevista que li va fer a Laura Borràs. Però el més insòlit va arribar quan la presentadora va detectar en la connexió en directe amb Lledoners que els líders independentistes sortien sense mascareta de la presó: “Por cierto, ¡no traen mascarilla! ¡Deben pensar que la orden está ya en vigor!” Ana Rosa semblava que busqués el mínim indici de delicte perquè els polítics haguessin de girar cua i tornar entre reixes.

A Al rojo vivo de La Sexta, Antonio García Ferreras anava entrevistant el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, mentre vèiem en segon pla la sortida dels presos. Després va connectar en directe amb un dels seus “analistes polítics especialista en independentisme”. Era Sergi Sol, que, en comptes d’intervenir a través d’una videotrucada o des de la taula del programa, aquesta vegada entrava en directe des de Lledoners. Va comparar el moment polític amb la pel·lícula Ice Age, fent una metàfora amb l’etapa del desglaç de la segona part de la saga cinematogràfica. No van aclarir si Sergi Sol era a les portes de la presó com a amic o per fer la crònica televisiva, si hi havia anat per motius personals o estrictament periodístics. Potser en aquesta ambigüitat rau el seu nou paper com a tertulià.

A La hora de La1, l’espai d’actualitat que presenta Mònica López van connectar de seguida amb la sortida de Wad-Ras de Carme Forcadell. Des del plató la periodista va haver d’improvisar la traducció simultània. Quan la presidenta del Parlament agraïa el suport rebut a les persones que l’havien acompanyat durant aquests trenta-nou mesos a la presó, Mònica López traduïa que Forcadell donava les gràcies “a les 39 persones que havien estat amb ells a la presó”.

A Espejo público, Susanna Griso se’n va sortir molt millor a l’hora de fer la traducció simultània, però va informar que Dolors Bassa estava saludant Forcadell a la sortida quan totes dues estaven a les portes de presons diferents. En el magazín matinal d’Antena 3 vam presenciar una de les situacions més delirants de la cobertura informativa de l’indult. La sortida dels presos la vam veure en miniatura mentre simultàniament ens mostraven un repertori de notícies curioses sobre animals: el funeral per un gos de rescat i un elefant que havia entrat a la cuina d’un restaurant. Mentre Forcadell parlava en un petit requadre mut, vèiem a tota pantalla una rajada que quan li feien pessigolles a la panxa “reia com un nadó”, segons el rètol que acompanyava la trepidant notícia. Un home li gratava les escates fent-li moneries. Segons els col·laboradors, però, en realitat el peix s’estava ofegant fora de l’aigua i per la forma de la boca semblava que rigués, però en realitat estava agonitzant. Era millor no interpretar aquell despropòsit com una metàfora política.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió

stats