Carles Rahola
14/03/2013

L'heroisme (1938)

2 min

Peces històriques triades per Josep Maria Casasús"Amb motiu del 24 aniversari de la violació de la frontera belga pels soldats alemanys, s'han celebrat en aquell país importants cerimònies. Al matí s'han disparat a Brussel·les unes quantes canonades, mentre les campanes de totes les esglésies tocaven a mort, en memòria dels qui sucumbiren en la gran guerra. Els diaris dediquen llargs articles a commemorar la criminal invasió de Bèlgica pels teutons i la nobilíssima i heroica actitud del rei Albert". (Dels periòdics d'ahir).

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

A principis del 1915 vam publicar les següents ratlles com a pròleg a la traducció catalana de L'Heroisme , de Maeterlinck: "Les hores d'incertesa han passat, i sols les ànimes covardes podrien dubtar avui del triomf dels Aliats. Contra el que esperaven les ànimes lliurades al despotisme o a l'esclavatge, la Força bruta comença a ésser vençuda pel Dret august. L'obra de Joffre, el cabdill català de Rivesaltes, es va acomplint serenament. Les excelses virtuts de la França immortal tornen a florir com un miracle sota el cel tempestejat per la guerra.

»Els soldats del kàiser són empesos fora del sòl sagrat de la dolça França; demà seran foragitats de la Bèlgica màrtir. L'heroica petita nació tornarà a ésser senyora dels seus destins en la pau i el treball. Les cases destruïdes per la docta barbàrie alemanya seran reconstruïdes. Els homes treballaran altre cop amb fe, fecundant les terres que els bàrbars científics havien convertit en cementiris. La pau -una pau vigilant i forta- regnarà novament en el poble per sempre més admirable que ha sabut fer a la dignitat humana el més gran dels sacrificis". [...]

Amb els mateixos procediments, els alemanys, junt amb els italians, es dediquen avui a la destrucció metòdica, científica i sistemàtica de Catalunya i les altres terres germanes. I avui, com ahir, la nostra esperança d'alliberament és ferma i fervorosa. Els invasors seran foragitats de Catalunya, com ho foren de la pacífica Bèlgica, i la nostra terra tornarà a ésser, sota la República, en la pau i el treball, senyora de la seva llibertat i els seus destins.

stats