24/04/2023

De lliçons amb la pancarta, les justes

2 min

En un món ideal, un seguidor de l’Atlètic de Madrid hauria hagut de poder penjar una bandera d’Espanya amb un escut de l’Atlètic de Madrid al Camp Nou, sense que li fos retirada. Al cap i a la fi, ¿quin soci del Barça no ha vist un partit a l’estadi amb un seguidor de l’equip contrari a la vora, sense que hagi passat res de dolent?

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però no estem en un món ideal, i al futbol, menys. Encara que l’estadi et pertanyi com a soci, tu no manes: manen les marques comercials, que no poden ser tapades, i els responsables policials que declaren nivells de risc a cada partit i diuen quins graus de separació han de mantenir-se entre els aficionats dels uns i dels altres. I fins i tot la Lliga de Futbol ordena què pot enfocar la càmera de televisió i què no.

Molt sovint, aquestes restriccions en la llibertat d’expressió afecten els socis que pengen pancartes a favor o en contra del president, de l’entrenador o d’algun jugador. Com menys interessen a la directiva, més ràpidament desapareixen, arrabassades pels vigilants de seguretat privada del club. No saps mai en virtut de quin article ni de quin reglament són retirades però les expressions escrites als estadis han quedat reduïdes als innocents rètols de “Fulanet, vull la teva samarreta”. O sigui que el seguidor matalasser era un ingenu (pel cap baix) si esperava que la pancarta aguantaria allà posada fins al final.

No, al futbol, el respecte per la llibertat d’expressió dels altres és el mínim. I en alguns casos, ni el mínim, com bé saben els seguidors del Barça que van voler entrar a la final de Copa del 2018 amb alguna peça de color groc a sobre (o a sota). La policia espanyola els va impedir l’entrada per evitar una protesta visual davant del monarca i del món. Davant la qual cosa, la gesticulació victimista dels mitjans de Madrid per una bandera espanyola retirada al Camp Nou és el fum hipòcrita de cada setmana.

Antoni Bassas és periodista
stats