17/07/2019

El silenci d’'Espejo público'

2 min

Divendres passat es va fer públic que s’havien arxivat les causes judicials que quedaven pendents sobre els professors de l’IES El Palau de Sant Andreu de la Barca. El jutge no ha vist indicis de delictes d’odi ni contra la integritat moral en l’actuació dels docents el 2 d’octubre del 2017. Tant de bo que sigui el punt final d’aquest calvari, no només dels professors sinó de l’institut sencer. Durant tot aquest temps, la porta del recinte s’ha convertit en un plató on alguns pares i mares s’han comportat com estrelles de la tele animats pels programes que els donaven protagonisme cada dos per tres.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

‘Espejo público’ ha estat el que més s’hi ha recreat, prioritzant l’espectacle abans que el sentit comú i alterant la vida quotidiana d’un centre d’ensenyament. No deu haver estat fàcil haver de fer classe veient per les finestres el muntatge de càmeres de televisió i reporters a la porta.

En tot aquest temps, 'Espejo público' ha fet servir el 'hashtag' #adoctrinamientoESP per donar repercussió a aquest assumpte a les xarxes socials. Els reporters evidenciaven una familiaritat amb alguns pares i mares que s’estaven fent famosos a la comunitat a base d’aparèixer a la televisió, cada vegada més engrescats amb l’espectacle. Les càmeres i entrevistes han atiat el nivell d’odi que es llançava sovint en pantalla, amb persones posant-hi més pa que formatge, carregant durament contra els professionals del centre. Vam arribar a veure Susanna Griso entrevistant una suposada mare a qui li van protegir la identitat posant-li el nom fals de Núria, distorsionant-li la veu i enfosquint-li la cara. Griso explicava que era una mare “verdaderamente traumatizada” pel que havia passat a l’institut. La dona assegurava que fins i tot havien prohibit als nens jugar en castellà al pati i que ella no havia posat cap denúncia oficial perquè deia que tenia por de patir represàlies.

Les càmeres d’'Espejo público' també eren allà el dia que el president Quim Torra visitava el centre per donar suport al col·lectiu de professionals. Una altra vegada, els pares i mares de la comunitat de guàrdies civils tornaven a congregar-se allà per parlar davant dels micròfons del programa de la Griso. Una mare deia que faria sortir el seu fill de l’institut mentre Torra fos a dins. La dona tenia al costat un altre fill seu, també alumne del centre i major d’edat, subjectant una bandera espanyola i amb la samarreta de la selecció posada.

El relat contra els centres d’ensenyament de Catalunya ha quedat perfectament consolidat a Antena 3. Adoctrinadors, vexadors de menors d’edat, maltractadors i mals professionals. Ni divendres, ni dilluns, ni dimarts, ni dimecres, 'Espejo público' s’ha fet ressò de l’arxivament d’aquesta causa. Sospitós, tenint en compte com els ha interessat el cas durant vint-i-dos mesos. No han fet periodisme. Han instigat a l’odi, han estat plataforma per propagar mentides, han malmès la seva imatge i han desestabilitzat l’entorn de l’institut. Bones vacances a tots els còmplices d’aquest assetjament mediàtic.

stats