Un nom per a una biblioteca

2 min
Una imatge virtual del projecte de la nova biblioteca de Sarrià

Dilluns comença la consulta perquè els veïns empadronats a Sarrià-Sant Gervasi, majors de 14 anys, decideixin el nom de la nova biblioteca que l’Ajuntament ha construït a la plaça de Sarrià. Ens ho va explicar ahir la Sílvia Marimon, i era un goig llegir-ho, perquè el districte va sobrat de candidats amb mèrits indiscutibles, com els que tenen els “finalistes” J.V. Foix, Núria Pompeia, Carme Serrallonga i Emili Teixidor. I també s’hi van considerar els noms de Dolors Monserdà, Clementina Arderiu i Carme Karr. 

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

L’evidència que Foix és l’estrella literària que més brilla de la colla, i que va néixer i viure els seus 94 anys a Sarrià (la pastisseria Foix i la biblioteca queden davant per davant) podria quedar compensada pel fet que el poeta ja dona nom a una avinguda i a una escola. Una altra evidència és que la Carme Serrallonga, fundadora de l’escola Isabel de Villena, o una dibuixant i periodista com la Núria Pompeia tindrien ara el focus merescut que la dictadura robava a les dones.

I pel que fa a Teixidor, m’aventuro a afirmar que amb la seva elegància personal i la seva distància irònica amb les convencions socials no hauria mogut ni un dit per ser l’escollit i que qualsevol dels noms comentats li hauria estat bé. M’imagino l’Emili dient que l'important no és el nom, sinó que la gent hi entri i que llegeixi, perquè “els llibres són com conserves de vida que guardem a les biblioteques i a casa per alimentar el cervell, el pensament, la fantasia i les emocions” i que “llegir no omple el teu temps; llegir omple i afegeix valor a la teva vida!"

Antoni Bassas és periodista
stats