RAONS

Sense prejudicis

Les mirades estrangeres no estan contaminades pels prejudicis crònics autòctons. I diferents mitjans internacionals es mostren preocupats pel que pugui sortir de les urnes. The Economist ho resumeix: “El temor que la inestabilitat italiana arribi a la península Ibèrica”. Hi ha tanta por que Espanya entri en un impàs de confrontació i repeticions electorals en cadena que fins i tot la premsa més liberal regala reconeixements a Pedro Sánchez.

Diumenge tindrem els primers indicis de cap on van les coses: si hi ha possibilitats d’una majoria que pugui garantir una certa continuïtat en el govern; si algú emergeix amb prou autoritat per poder construir vies transversals que avui semblen impossibles; si hi ha hagut prou mobilització per evitar el tripartit de dretes; o si ens hem de preparar per a temps de confrontació. I tot això s’haurà d’assumir just al principi d’una nova campanya -municipals i europees- inevitablement condicionada pel que hagin votat els ciutadans.

Vull creure que la immensa majoria dels espanyols volen sortides pacífiques a un conflicte -el català- tan real com magnificat. Però, passi el que passi, és exigible que no ens limitem a una lectura immediata dels resultats. El to de campanya, la malfiança amb els partits, la centralitat atorgada per la dreta a la qüestió catalana i la fractura de l’electorat en dos blocs que alguns presenten com a irreconciliables no es pot despatxar de qualsevol manera. Cal una reflexió sobre la crisi evident de la democràcia espanyola, a la qual l’extrema dreta, seguint els signes del temps europeus, se li ha escapat de la gàbia en què Aznar la tenia controlada.

Espanya s’haurà de mirar al mirall. I Catalunya, treure les lliçons adequades. En aquest sentit, quatre dades seran rellevants: la capacitat del PSC d’arrossegar vot útil contra el trident de dretes, el grau de resistència del vot independentista, el desenllaç de la lluita per l’hegemonia en el camp sobiranista i la resposta obtinguda per la bel·ligerància de Ciutadans. Quatre elements determinants a l’hora de configurar estratègies adequades als nous temps. És urgent començar a deixar els prejudicis de costat.