03/08/2017

President Trump, les persones trans de l’exèrcit hi són per quedar-s’hi

3 min

The New York TimesAmb tres tuits, el líder de la principal empresa dels EUA ens intenta fer fora de l’exèrcit a totes les persones trans. Molts membres de les forces armades a qui acabaven de dir “et volem” es troben de sobte que els diuen “ves-te’n”. El gir sobtat de l’administració nord-americana, que ha passat de permetre que les persones trans servim obertament a l’exèrcit a expulsar-nos-en directament, és un cop devastador per a la nostra subsistència, la nostra humanitat bàsica, la nostra supervivència. I també és un cop devastador per a la credibilitat general de l’exèrcit dels Estats Units en els pròxims anys.

Tot això em resulta massa familiar i dolorós. Fa temps se’m denegava fins i tot la possibilitat d’existir tal com soc i em vaig haver d’ocultar. Havia d’estar tancada a l’armari. Havia de mentir a la gent que tenia al voltant. Pràcticament vaig haver d’erradicar la meva existència de dins meu. Vaig servir com a persona homosexual sota la política del don’t ask, don’t tell [no t’ho preguntem, no en parlis] i com a persona trans quan estava prohibit que les persones transgènere servissin a l’exèrcit. Només vaig poder declarar-me transsexual els anys que hi vaig treballar com a analista.

I tornem a ser en aquest punt. Després d’anys de defensa, d’investigació, d’intervenció d’experts, de vides perdudes, vam aconseguir avançar. I ara, de nou, reculem a marxes forçades. Hi ha en joc la nostra credibilitat, la nostra legitimitat com a país i, altra vegada, es posen en risc les vides de moltíssimes persones que escolten i miren, i que ja serveixen a l’exèrcit.

Hi ha molt de dolor. Hi ha molta por. Fins i tot la gent trans que no pertany a l’exèrcit està terroritzada pel que això significa per a tots nosaltres. Arreu del país s’estan presentant propostes de llei terriblement discriminatòries contra les persones trans, i ara el comandant en cap de les forces armades propaga mentides sobre nosaltres, ens deshumanitza i ens pren la cobertura sanitària i la feina.

Què vol dir, tot això? De moment no ho sabem amb exactitud, perquè el que és clar és que els tuits del president no estaven precisament gaire meditats. Però podria voler dir que les persones trans hauran de fer les maletes i anar-se’n a casa pel simple motiu que “no us podeu quedar aquí”. Pel simple motiu que “avui ens ve de gust fer-vos servir com a peons polítics”, o “no us entenem” o “senzillament no sou benvinguts”.

Ara l’excusa són els diners. Se suposa que oferir a les persones trans una cobertura mèdica adequada era car. La realitat és que els costos són insignificants. L’exèrcit gasta milers de milions de dòlars cada dia en projectes que acaben cancel·lant-se o que no funcionen.

Abans, l’excusa era mèdica. Les normes militars estaven farcides de termes mèdics per justificar la discriminació. Ens van psicopatologitzar dient que patíem “manifestacions” de “parafílies” i “malalties psicosexuals i trastorns transsexuals i d’identitat de gènere que inclouen greus anomalies o defectes als genitals, com ara haver canviat de sexe o estar intentant canviar de sexe”, que “farien que una persona fos administrativament no apta” per servir a l’exèrcit.

Aquestes velles normes podrien tornar. La retòrica sobre els “trastorns mentals” de les persones trans també podria tornar. És el que veiem que passa en Parlaments estatals d’arreu del país. Les persones trans tenim una “malaltia mental”. Som “depredadors”. Som l’enemic eteri del moment. Encara que hi hagi consens mèdic, legal i militar sobre el fet que res d’això és veritat.

Això va de prejudicis. Va de discriminació sistèmica. Com la integració de la gent negra i de les dones en el passat, aquest símbol de progrés amenaça l’ordre social, i el president reacciona contra aquest progrés.

Però avançarem. Ens assegurarem que totes les persones trans que hi ha a l’exèrcit -i totes les que hi han servit però que ara no hi són- rebin el tractament mèdic que necessiten. No recularem. El progrés segueix avançant, i la nostra organització i el nostre activisme es faran més forts.

No som ni disruptius ni cars. Som éssers humans, i no ens eliminaran ni ens ignoraran.

-------------

Chelsea Manning és exsoldat de l'exèrcit dels EUA.

Traducció: Pau Domènech

stats