19/03/2016

Reduir soroll per dormir bé als hospitals és urgent

2 min

HENRY MARSH, el neurocirurgià autor del llibre Ante todo no hagas daño, se’m queixava que tot i que és ple d’estudis que demostren que dormir bé és clau per a la recuperació dels pacients, els hospitals no estan preparats per garantir habitacions sense soroll. Llegeixo una iniciativa tuitaire de FFpacientes que vol aprofitar el 27 d’abril, Dia Mundial Contra el Soroll, per recollir opinions dels pacients sobre com reduir una contaminació acústica que creix i perjudica els malalts.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Em meravella, sobretot en hospitals grans, una logística sensacional que fa que tot funcioni. Amb torns i relleus constants, amb mil excepcions en els tractaments i en els menús, amb la necessitat de combinar l’atenció mèdica i l’hostaleria, les habitacions acaben netes, arriba a l’hora la safata amb el menjar que toca i tots els medicaments es donen a l’hora adequada.

En canvi, dono fe que les entrades i sortides de les habitacions a tothora, la xerrameca de les visites, les alarmes i sorollets dels mòbils i dels aparells, els tractaments d’horaris incompatibles en habitacions compartides i les converses del personal per als quals la nit és el dia, configuren un panorama que no afavoreix un bon descans.

Un estudi del 2012 de la revista Annals of Internal Medicine fixava en 80 decibels el soroll dels centres hospitalaris, el mateix que un tren. Estudis alerten que això implica donar més calmants als pacients i provoca errors de concentració de personal, fins i tot l’augment del ritme cardíac d’alguns ingressats. Les evidències hi són. Tot i la complexitat del cas, és urgent que tant el personal com els usuaris fem les propostes necessàries per reduir el soroll. Dormir bé és una de les activitats més sanes i reparadores, i un centre de salut ho hauria de tenir com a prioritat absoluta.

stats