14/09/2019

La relació Catalunya-Espanya, a través de les portades

2 min
La relació Catalunya-Espanya,  a través de les portades

ANTONI BASSAS VA FER dijous una conferència al Círculo de Bellas Artes de Madrid en l’acte que organitza la Delegació de la Generalitat a la capital de l’Estat per celebrar la Diada. Bassas va assajar un recorregut del conflicte entre Catalunya i Espanya des de la mort de Franco ençà a través de portades i pàgines de diari. Així, els assistents van tenir l’oportunitat de veure portades històriques com la del diari Avui del 23 d’abril del 1977 amb el lema “Volem l’Estatut” o la de La Vanguardia del mateix any després de la històrica manifestació del milió de persones (“Qui va adoctrinar aquestes masses?”, es pregunta hàbilment el periodista remarcant que encara no existia TV3 ni sistema escolar català); la de la recuperació de la Generalitat i el retorn de Tarradellas en el mateix diari; la famosa de l’ Abc del 1994 amb una foto de Jordi Pujol i amb títol: “Com Franco però al revés, persecució del castellà a Catalunya”, i les més recents sobre l’Estatut, el 9-N i l’1-O.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Amb aquest exercici tan pedagògic, Bassas aconsegueix mostrar una obvietat, i és que el conflicte entre Catalunya i Espanya és una constant que la premsa ha reflectit puntualment i que ha conegut pocs períodes de prova. Segurament només dos: els que corresponen a les majories absolutes del PSOE i els de l’etapa de col·laboració entre CiU i el PP a Madrid i Barcelona. Fora d’aquests intervals, Catalunya sempre ha tingut un protagonisme especial a la premsa espanyola.

Bassas acaba la conferència responent a una pregunta molt recurrent a Madrid: què és una nació? “Mirin, una nació és una construcció cultural i política des d’on es contempla la resta del món amb una mirada particular. Els catalans som perfectament conscients que Catalunya és, tan sols, el nom que rep aquesta part del planeta”.

stats