Publicitat
Publicitat

CRÍTICATV

El retorn, molt calent, de Merlí

L'arribada de la Silvana pot modificar els patrons de conducta a la sèrie

Tercera i última temporada d’una de les sèries de més èxit a TV3, Merlí. En el primer episodi una cosa va quedar clara als espectadors: els professors anaven més calents que els alumnes, que ja és dir. Tenint en compte que és una sèrie adreçada al públic juvenil, el primer capítol tenia alguns moments una mica passats de rosca. La Gina, la presidenta de l’AMPA i aficionada al limoncello, va regalar-nos una escena exigint passió sota els efectes de l’atac de banyes i el licor digna de culebró veneçolà. Les tres escenes de sexe, dues de les quals s’esdevenen de manera simultània i en aules de l’institut, ens aboquen ja a trames més mediàtiques que versemblants. També va ser insòlit que en els tres casos la iniciativa per follar la prenguessin les dones, sobretot en una sèrie que s’ha caracteritzat per un paper més aviat passiu dels rols femenins. L’arribada de la Silvana (Carlota Olcina), la nova professora d’història, és qui pot modificar en aquesta ficció els patrons de conducta. Té tants trets de personalitat similars als del Merlí, que el protagonista s’intueix que hi mantindrà una relació d’amor-odi que donarà joc a nivell argumental.

L’actor Francesc Orella ha aconseguit la simbiosi perfecta amb el personatge del Merlí. Semblen compartir l’ànima amb molta comoditat i sintonia. Segurament, l’enorme autenticitat del personatge és clau en l’èxit de la sèrie perquè deu crear un entorn interpretatiu que condiciona positivament la resta. Comparant-ho amb l’inici de Merlí, els actors més joves han crescut molt i bé professionalment.

Pel que fa a guió, la sèrie ha après a explotar el que funciona entre el públic adolescent: la tensió sexual i els conflictes emocionals dels alumnes. S’ha incorporat, per fi, el context familiar d’una de les alumnes, la Tània. Aquest nivell argumental semblava reservat, fins ara, als rols masculins. Segurament, la qualitat interpretativa indiscutible de l’actriu Elisabet Casanovas ha sigut determinant per donar-li un pes específic. La seva relació amb l’altre gran protagonista, en Pol, entusiasmarà les hormones dels espectadors més joves. La temàtica sobre el consum i la venda de droga, exposada ara per ara com un negoci per obtenir diners ràpids, pot generar dramatisme i suspens, però també el risc argumental de convertir la marihuana en un producte seductor per a l’audiència.

Tot i que les trames comencen a intuir-se previsibles, això passa perquè ja hi ha el bagatge i es dominen els trucs narratius per donar el que els fans esperen de la sèrie. En un moment tan crític de l’audiència de TV3, Merlí és l’oxigen que la cadena necessita respirar com sigui.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT