05/11/2023

Sánchez a la presó

2 min
Cartells contra Puigdemont i Sánchez a la manifestació contra l'amnistia

L’acord a què ha arribat ERC amb el PSOE i el que hi pugui firmar Junts sempre faran curt si els mesurem amb l’ambició general d’autodeterminació de l’octubre del 2017. I sabem per experiència què entenen els socialistes per taula diàleg, traspassos d’infraestructures i millores en el finançament. En tot cas, correspon als partits firmants dels acords vetllar perquè no els prenguin el pèl més enllà del que s’estila normalment en el sector. 

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Però l’amnistia és una altra cosa: si tornen els exiliats i s’acaben les persecucions judicials ideològiques pels anys del Procés estarem en un altre capítol de la història, tot i que també sabem que la llei arribarà al Tribunal Constitucional plena d’esgarrinxades que faran incerta la seva aplicació. La dreta espanyola practica el “contra Catalunya vivim millor” i ja ha engegat a tot drap els altaveus més potents del mercat, els seus, de forma preventiva. Aquesta consciència moral del poble espectador que s’anomena Pablo Motos ha fet d’alcalde de Móstoles i ha convocat els patriotes a revoltar-se al carrer amb la frase que precedeix el cop d’estat mediàtic: “Mai havia sentit vergonya de ser espanyol”. Resultat? Ara el crit ja no és “Puigdemont a prisión!” sinó “Sánchez a prisión!”. A Espanya sempre es torna a Berlanga: “Todos a la cárcel”. 

És el retrat actualitzat del que va fer Carles Riba en un viatge a Grècia el 1927, en què a propòsit dels cosmopolites i les passions humanes, i de com el tedi pot despertar la pitjor de les pulsions, va escriure al seu amic Josep Obiols: “Mireu només un infeliç mort de gana de policia espanyol quins prodigis fa quan li diuen que pot pegar, només perquè s’ha avorrit dies i dies, armat, fent salivera dels palpissos de la planxadora i de l’adroguera”.

stats