17/11/2012

El Somni Americà del socialisme català

2 min
Lucena ahir al dinar amb empresaris a Sant Boi. Al mateix municipi ICV hi reunia sindicalistes.

SANT BOI DE LLOBREGATMaurici Lucena, número 2 a les llistes del PSC, es presenta com un "socialdemòcrata liberal". Lucena és l'home dels números, l'Andreu Mas-Colell de Pere Navarro -de fet, el 1997 va ser ajudant acadèmic de Mas-Colell-, amb la diferència que és un bon orador i és jove. És el cap de cartell d'un dinar del PSC a Sant Boi amb un centenar d'empresaris del Baix Llobregat. Vesteix de tal manera que el podries confondre amb un d'aquests advocats acabats de llicenciar que els grans bufets contracten per escanyar-los fins que odien la professió o fins que aconsegueixen ser-ne socis havent assolit un grau de cinisme majúscul. A Lucena de moment se'l nota fresc, amb pocs anys en política. Davant dels empresaris transmet confiança, defensa el sistema capitalista actual i diu que aspira "a un model federal a la nord-americana".

Juntament amb Lucena, fent la cort als empresaris, hi havia els alcaldes socialistes de la comarca; el socialisme clàssic. A la terrassa de l'Hotel El Castell, on es va fer el dinar, els alcaldes es mantenien units durant la mitja hora prèvia a l'àpat. Feien pinya i lluïen estil davant els empresaris que s'acostaven a saludar. A banda de l'uniforme de jove explotat de Lucena, destaco la pana casual però elegant de l'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera. L'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, porta una americana de quadres que podria ser la d'un avi quan baixa del poble de visita a la ciutat. I finalment, l'amfitrió, Jaume Bosch, de Sant Boi, que sembla que vagi de boda.

Potser per guanyar-se els empresaris, Lucena va criticar Zapatero -"no van fer reformes en temps de bonanaça ni van generar confiança en els mercats"- però també va denunciar que la política de CiU ha estat un desastre que ha tancat el país als mercats internacionals. També van parlar Bosch i Antoni Poveda, alcalde de Sant Joan Despí. Bosch va invocar -com el príncep Felip- el Compromís de Casp per no trencar amb Espanya: "És millor un mal pacte que un bon plet". Poveda, en un catanyol digne d'estudi, va admetre la dificultat -"el 25-N ho tenim complicat"-, i ho va aprofitar per atacar Mas per la corrupció. Els seus van aplaudir però els empresaris van mantenir-se neutrals.

Josep Ferrer, corresponsal de l'ARA al Baix Llobregat, m'ajuda a interpretar l'acte: "És per demostrar que el PSC encara té pedigrí aquí". Fins fa poc, el domini del PSC a la comarca era natural, com quan demanes una gasosa i esperes La Casera. Per això em va sorprendre descobrir que el partit només té una persona de premsa a la comarca, Irene Sánchez. M'imaginava que tenien una estructura que ni la del Partit Demòcrata a Chicago, però res ja és el que sembla. I si no, llegeixin què va dir Lucena: "El PSC defensa inequívocament la celebració d'un referèndum per materialitzar el dret a decidir".

stats