ABANS D'ARA
Opinió 07/08/2013

Tahití (1926)

Del report d'Aurora Bertrana (Girona, 1899 - Berga, 1974) a Paradisos oceànics (1926-29). Plany de l'autora (foto) per un paradís que ja es perdia, sense enyor per la Catalunya llunyana.

Aurora Bertrana
2 min
Tahití

Peces històriques triades per Josep Maria CasasúsEls dies de correu, Papeete presenta un aspecte nou, ben diferent dels altres. Perd aquell encantament de petit ciutat oceànica, ensopida i coqueta, besada pel Pacífic, recolzada en les verdes muntanyes. És un despertar sobtat i trepidant, una dissonància que ve a trencar l'harmonia acostumada. Un nou matís dintre la gamma subtil dels seus colors.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Així que la grossa massa del transatlàntic s'albira en alta mar, tota la vila es commou. El correu! Veus ací el mot màgic que ho transfigura tot, i la sola evocació del qual vol dir una infinitat de coses: les emocions sentimentals i de negoci, les venjances administratives, els honors, les esperances, tot ho porta el correu! Des de la lletra d'un fill o d'una mare, que viuen separats per tot el gruix de la terra, fins a la gasolina, els vestits, les llaunes de conserves...

El correu és el sol lligam nostre amb la civilització. L'esperem amb els ulls i l'ànima fitats en l'occident menyspreant la saviesa eterna i sobirana de la mare Natura. Ell mantindrà latents les nostres grans febleses de civilitzats, el nostre etern neguit. Som impotents contra el tòxic de les ciutats europees o americanes, el portem a la sang com un microbi hereditari, i no pensem que allí, darrera nostre, la selva solitària és tot un món tancat, curull de fruits i d'aigua pura, de bellesa i de serenitat.

Deixeu-me imaginar un instant que un dia (per un esdeveniment extraordinari: una guerra, un terrabastall qualsevol) els correus de França, Califòrnia i Nova Zelanda deixessin de venir. Tot tornaria a poc a poc al dolç ensopiment, al suau romanticisme dels temps de Stevenson, de Bernardin de Saint-Pierre. Tahití seria altre cop una petita illa perduda en la immensitat del Pacífic, tranquil·la, patriarcal, paradisíaca. Tornaríem a menjar fruites i peixos, i beuríem la llet perfumada dels cocos. Vestiríem amb humilitat simplement i lleugera. Passejaríem a peu o amb piroga. [...]

stats