Visca el sistema 31/03/2024

Als tribunals contra la desraó

2 min
El conseller d'Educació, Antoni Vera

És interessant, i encertada, la decisió que ha pres l'Obra Cultural Balear (OCB) de judicialitzar algunes de les mesures que el tàndem PP-Vox imposa a les institucions de les Balears, amb el propòsit d'atacar la llengua catalana i els drets dels ciutadans. Ja hi van dur l'eliminació del requisit de català de la sanitat pública, una mesura que evidentment vulnera els drets dels pacients a rebre atenció sanitària d'una qualitat mínima (però també els del personal sanitari a l'allunyar-los de l'aprenentatge del català, que evidentment necessiten per fer bé la seva feina). El recurs va ser admès a tràmit el 16 de gener pel Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Fa alguns dies, l'OCB va anunciar que demanarà també la suspensió cautelar de l'anomenat pla lingüístic que prepara la conselleria d'Educació, més conegut com a pla Vera de segregació lingüística (dit així pel cognom del conseller, Antoni Vera). És el pla en virtut del qual es pretén segregar els alumnes per llengua, segons si parlen castellà o català, a l'ensenyament públic. Segregar és el terme exacte, per molt que disgusti al susdit conseller Vera o a la presidenta Marga Prohens, que s'estimen més eufemismes com ara desdoblar. El pla apareix com una de les nombroses concessions que el PP de les Balears ha fet a Vox per mantenir-se en el poder, però el cert és que el PP les assumeix sense cap problema perquè també formen part del seu ideari. El pla Vera de segregació (que lleig, conseller Vera: si algú mai el recorda, cosa molt dubtosa, ho farà associant el seu cognom a un pla de destrucció de la llengua i l'escola del país) té pressupostats 20 milions d'euros per trimestre, de cara al curs que ve. El conseller insisteix a assenyalar que serà un pla pilot al qual es podran adherir els centres voluntàriament i que, per tal que s'apliqui la segregació, caldrà que un 20% dels matriculats ho demanin. Són paraules que volen suavitzar allò que no admet suavitzacions: si un govern agafa aquest camí, no li queda més remei que assumir la forta agressió que suposa contra la ciutadania i els seus drets. Contra tota la ciutadania, la que és catalanoparlant i la que no.

El president de l'OCB, Antoni Llabrés, jurista prestigiós, ha explicat que es demana la suspensió cautelar del pla, amb el propòsit que no entri en vigor el curs vinent, per aquests motius: va en contra de l'autonomia dels centres, no segueix cap criteri pedagògic i –per la manera com s'ha tramitat– no té caràcter normatiu. Judicialitzar els abusos del PP i Vox és raonable i oportú; unes mesures que van contra diverses lleis en vigor (començant per l'Estatut) no han de resistir l'examen dels tribunals. És un camí, a més, que té la virtut d'anar en sentit contrari al victimisme que tant sembla agradar a tanta gent, però que, a més d'embafador, és estèril. La situació que afrontem la resumia bé l'editorial de l'ARA de fa uns quants dies: el PP blanqueja el feixisme. Deixem les emocions de banda i usem, tan eficaçment com siguem capaços, totes les eines a l'abast per respondre-hi.

Sebastià Alzamora és escriptor
stats