18/07/2012

La vida íntima de Hitler

2 min

Dilluns a la nit a TVE van emetre un documental tan impactant com extraordinari. Dirigit per Isabelle Clarke i Daniel Costelle, explica la trajectòria més personal d'Adolf Hitler a partir de les privilegiades filmacions d'Eva Braun, la seva amant. El documental, titulat Eva Braun, en la intimidad de Hitler , demostra a través d'imatges d'arxiu absolutament genials i inèdites, quina va ser la relació del dictador nazi amb les dones i quina actitud tenia amb els seus amics més propers.

Eva Braun era, a ulls de l'entorn de Hitler, una de les seves secretàries. Però la noia, una frívola aficionada al cinema, va voler deixar palès sempre en imatges quin era el seu nivell d'intimitat amb Hitler. La qualitat de les filmacions, tot i estar rodades als anys 30, és excel·lent i en color. Reunions, festes, vacances, sobretaules i moments de lleure del dictador perfectament immortalitzades.

El guió avança cronològicament, contextualitzant cada instant amb l'etapa política i bèl·lica que s'estava vivint. En un determinat moment s'afirma que Adolf Hitler era homosexual i que va mantenir una relació amb el seu amic arquitecte Speer; també que era sadomasoquista amb tendències escatològiques i pedòfil. També que la dona de Goebbels estava enamorada en realitat de Hitler i que es va casar amb el ministre de Propaganda només per estar sempre a prop del Führer.

El millor de tot és com les innocents filmacions d'Eva Braun es converteixen en delatores de totes aquestes informacions. Permeten una doble lectura fascinant. Certament, veiem Hitler escoltar Speer amb ullets d'enamorat i tocar en excés les criatures dels amics. Impactants les escenes estivals de la cúpula nazi al Niu de l'Àliga, en contrast amb tot el que succeïa als camps d'extermini.

El súmmum, els balls eròtics d'Eva Braun, autofilmant-se nua per al gaudi de Hitler. Però qui queda despullat amb tot el material que va recollir Eva és, sobretot, el líder nazi.

stats