País Valencià 09/10/2013

Alberto Fabra: "Els valencians som espanyols amb vocació autonòmica i tradició constitucional"

El president valencià ha criticat aquells que "utilitzen l'amenaça per desestabilitzar l'equilibri d'Espanya"

Salvador Almenar
2 min
El president valencià durant l'acte institucional del 9 d'Octubre. / GENERALITAT VALENCIANA

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha fet servir el seu discurs institucional del 9 d'Octubre, dia nacional del País Valencià, per marcar distància entre el seu projecte polític i el de Catalunya. En un discurs farcit de referències a les "senyes d'identitat que responen a un sentiment popular", com són, segons paraules del president, l'"himne", "el valencià com a llengua pròpia" i la "senyera, com a símbol de la personalitat pròpia", el president ha fet diverses referències a Catalunya, això sí, sense anomenar-la.

En aquest sentit, el president Fabra ha exigit "el respecte i la dignitat inherents a la nostra llengua" i ha advertit que els valencians són "els únics autors i hereus de la consciència del nostre poble". Fabra ha continuat la seva intervenció parlant del sentiment de pertinença dels valencians, sobre els quals ha dit: "Els valencians som espanyols. Espanyols amb vocació autonòmica i tradició constitucional i ens sentim units a la resta de pobles que conformen la nostra nació, una de les més antigues d'Europa".

Un fet que el protocol de l'acte ha volgut deixar clar amb la interpretació de l'himne espanyol a la cloenda de l'acte institucional del 9 d'Octubre. Fabra també ha carregat contra tots els qui no comparteixen aquest sentiment, assegurant que "aquells que miren altres identitats estan menyspreant la nostra història, la nostra cultura i la nostra llengua".

El president de la Generalitat Valenciana ha reservat, però, una part del seu discurs per reivindicar, un any més, "les inversions necessàries" perquè el País Valencià "no es quedi enrere". Així, Fabra ha fet una llista d'aquestes necessitats sense carregar, però, contra el govern espanyol.

"Els valencians tenim símbols vinculats al desenvolupament i al treball actual. Un d'ells és l'aigua, element vital per a la supervivència d'aquesta terra. Un altre és el corredor mediterrani, crucial per al nostre futur, com també ho són les inversions imprescindibles per al nostre futur", ha enumerat el president.

També ha parlat del finançament autonòmic, aprofitant per carregar de nou contra Catalunya. Fabra ha dit que "està acreditat" que el País Valencià té un "finançament insuficient" i que els "pocs diners que hi ha cal repartir-los millor". Fabra, però, ha deixat clara la postura del govern valencià dient que la seva manera de reclamar una millora del finançament serà dialogant. Una posició que ha confrontat amb la d'aquells que "utilitzen l'amenaça per desestabilitzar l'equilibri d'Espanya".

Abans del discurs de Fabra, el president valencià ha lliurat les distincions que cada any s'entreguen el 9 d'Octubre a diferents personalitats de la societat civil valenciana.

stats