Mor l'empresari valencià que va crear els caramels Pectol, els xiclets Cheiw i els Palotes

Els orígens de la firma es troben a una pastisseria nascuda a Elx l'any 1860

José Torres Fenoll, un dels fundadors, juntament amb el seu pare i germans, de l'empresa il·licitana de llaminadures Damel, una denominació inspirada en el símbol de la capital de la comarca del Baix Vinalopó, la Dama d'Elx,  va morir ahir als 93 anys.  La firma va impulsar productes tan populars com la llepolia Palotes, els caramels Pectol o els xiclets Cheiw.

Els orígens de l'empresa es troben a una petita pastisseria que van impulsar l'any 1860 a la ciutat d'Elx  Juan Torres Torres i el seu fill José Torres Almela. Va ser, però,  amb l'arribada de la tercera generació de la família, capitanejada per Luis Torres Castaño, quan en la segona dècada del segle passat es va crear una modesta indústria de caramels. Per iniciar aquesta temptativa, els empresaris valencians van disposar d els consells d'artesans catalans.

Passada la Guerra Civil, el negoci familiar va comptar amb la incorporació de  la quarta generació de la nissaga, els germans Luis, Vicente i José Torres Fenoll que van modernitzar la producció, introduint nous ingredients i creant la marca Damel. Durant la dècada dels 50, la firma va registrar els seus productes estrella: els caramels Pectol i els xiclets Cheiw, i, amb ells, l'empresa va créixer fins a disposar d'una plantilla de  1.200 treballadors.

Després d'una dècada dels 80 funesta, arribant a declarar la suspensió de pagaments, Damel va reviscolar, tot i que no prou, ja que en els anys 90 va ser venuda a la firma sueca  Procordia, que després va cedir la gestió a una empresa finlandesa que va traslladar la producció a Crevillent (Baix Vinalopó) on es manté en l'actualitat. En aquest últim trànsit, Damel va sumar la producció de fruits secs des de les seves instal·lacions a Paterna (l'Horta).

Més continguts de

El + vist

El + comentat