País Valencià 05/04/2013

El Suprem obliga l'Arquebisbat de València a retornar una herència per incomplir la voluntat del donant

El donant va deixar en herència uns terrenys perquè s'hi construís un temple però l'arquebisbat els va vendre a una constructora per construir habitatges

Acn
2 min

ValènciaEl Tribunal Suprem ha desestimat un recurs de l'Arquebisbat de València contra la decisió de l'Audiència de València que l'obliga a retornar els diners obtinguts per la venda a una constructora d'un terreny rebut en herència per un donant que volia que s'hi construís un temple.

Segons que ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià els fets es remunten al 1993 quan el donant, veí de Gandia sense descendència, va deixar en herència a l'arquebisbat una important quantitat econòmica i dos terrenys amb la condició que s'hi construís un temple. Aquests van ser venuts a una constructora perquè s'hi edifiquessin habitatges.

Els germans i nebots van presentar una demanda de revocació de l'herència després que no es complís la voluntat del donant i ara el Suprem ha confirmat la decisió de l'Audiència de València que donava la raó a la família i condemnava l'arquebisbat a retornar 345.402 euros lliurats en vida pel donant així com l'import obtingut de la venda dels terrenys que, segons Levante-EMV, ascendeix a 1,6 milions d'euros.

L'Alt tribunal ratifica la declaració de nul·litat de les donacions per l'incompliment de la condició declarant provat que, tant en el testament obert com en els documents de compromís de venda de solars celebrats amb anterioritat a l'escriptura pública de donació, s'establia que la destinació dels béns havia de ser la construcció d'un complex parroquial, si bé en l'escriptura pública no s'havia recollit aquesta càrrega, excepte en la part relativa a la petició d'excepcions fiscals, en què s'assenyalava la destinació.

L'Arquebisbat de València argumentava en el seu recurs que es declarés que aquesta condició, en no estar en l'escriptura pública, era ineficaç, de manera que eren vàlides les donacions.

stats