País Valencià 16/12/2021

Arxivada la investigació contra el PP i 22 persones més per blanqueig en les municipals del 2015 a València

L'Audiència Provincial ja ha decretat que no hi ha prou indicis de delicte en l'actuació de 39 dels 50 processats

Ara
2 min
Rita Barberá en una imatge d'arxiu

ValènciaLa secció quarta de l'Audiència Provincial de València ha arxivat provisionalment les diligències per a 22 investigats -dimarts ho va fer per a 13- , així com per al Partit Popular, que figurava com a investigat com a persona jurídica, en considerar que no hi ha indicis de la comissió de delicte de blanqueig de capitals en la campanya electoral de les municipals del 2015, pel qual estaven encausats la majoria dels regidors i assessors de l'equip de municipal que encapçalava Rita Barberá. Per contra, el tribunal ha acordat continuar amb el procediment contra el qual fora president de la Fundació Valenciana de la Innovació i el Coneixement (FIVEC) i delegat del Centre d'Estratègies i Desenvolupament (CEyD) Juan Eduardo S.M.

Amb aquesta decisió la sala ha desestimat el recurs d'apel·lació dels 22 investigats contra el seu processament dictat a l'octubre d'enguany pel jutge instructor, Víctor Gómez.  Se'ls investigava per presumptament haver rebut diner negre de mans d'alguns responsables del partit –1.000 euros cadascun– i haver-los blanquejat mitjançant transferències bancàries al compte de la formació conservadora. Aquests poc més de 50.000 euros, provinents suposadament d'empresaris que els donaven a canvi d'adjudicacions municipals, haurien ajudat a sufragar la campanya dels populars de les eleccions municipals del 2015.

Pel que fa al Partit Popular, els togats Pedro Castellano, José Manuel Megía i Isabel Sifres han dictaminat que no hi ha indicis de la comissió del delicte de blanqueig de capitals. "Falta [conèixer] l'enllaç precís i absolutament necessari amb què aquest operatiu s'ajudava i col·laborava en el blanqueig de capitals amb l'activitat delictiva prèvia, origen dels diners", addueixen els magistrats.

En total, el tribunal ha decretat fins ara l'arxivament provisional de la causa per a 39 dels 50 investigats (inclòs el PP), mentre que ha acordat que segueixi la causa contra l'exsecretària del grup popular a l'Ajuntament, María del Carmen Fuster, i l'expresident de FIVEC, Juan Eduardo S.M. La sala té encara pendent de resoldre altres recursos d'apel·lació.

L'arxivament no afecta, a hores d'ara, el processament de l'antiga mà dreta de Rita Barberá i vicealcalde de la ciutat, Alfonso Grau, investigat per haver participat al costat de dos exresponsables d'empreses municipals en el presumpte desviament d'1,8 milions d'euros de fons públics per finançar campanyes electorals del PP de València el 2007 i 2011. En conjunt, podria ser jutjat pels delictes de blanqueig, malversació i suborn continu, pels quals la Fiscalia li demana 6, 4 i 5 anys de presó, a més de pagar una multa de 100.000 euros i retornar els 1,8 milions desviats.

stats