País Valencià 27/04/2018

CaixaBank nega connivència amb el blanqueig de capitals però acomiada un treballador per la seva presumpta implicació

L'entitat rebutja "especular" sobre una possible tornada a Catalunya

Daniel Martín
3 min
Gonzalo Cortázar, Conseller Delegat de CaixaBank

ValènciaEl conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha qualificat els resultats de l’entitat durant el primer trimestre del 2018 de “molt satisfactoris” i ha destacat les apostes de modernització de l’entitat, entre les quals ha subratllat Imagin, el banc digital del grup. Gortázar ha fet aquestes valoracions en la compareixença d'aquest matí a València per presentar els resultats d'un primer trimestre que ha permès a CaixaBank guanyar 704 milions fins al març, un 74,7% més. "Ha sigut un inici d'any fantàstic, per fortalesa, per una rendibilitat que ja està en la línia del pla estratègic i per penetració digital", ha subratllat el conseller delegat.

Cap connivència amb el blanqueig de capitals

Menys còmodes han sigut les paraules que Gortázar ha dedicat a valorar la investigació de l’Audiència Nacional a CaixaBank per un presumpte delicte de blanqueig de capitals relacionat amb la màfia xinesa, i que analitza l’actuació de deu sucursals de l'entitat a la localitat madrilenya de Fuenlabrada que haurien afavorit l’ocultació de diners de clients xinesos vinculats amb operacions policials conegudes com a Emperador, Chequia, Snake, Juguetes i Pólvora. El portaveu del grup ha defensat la voluntat de l'entitat de col·laborar amb la justícia i ha assegurat que el seu banc "no ha tingut cap connivència amb les operacions de blanqueig de capitals dutes a terme presumptament per ciutadans xinesos", i ha explicat que després de les investigacions internes han acomiadat un treballador.

"Remarquem el nostre compromís de tolerància zero amb el blanqueig de capitals. Tenim 250 persones dedicades exclusivament a la lluita contra el blanqueig de capitals i, a més, això afecta tota la plantilla que està formada en aquest àmbit", ha repetit Gortázar, preguntat per aquesta situació reiteradament.

"No especulem sobre una possible tornada" a Catalunya

Sobre la situació política a Catalunya i com afecta el grup financer, el conseller delegat ha assegurat que l'entitat viu "una situació d'absoluta normalitat". "No estem fent cap seguiment d'aquest tema", ha defensat Gortázar, que ha rebutjat valorar una possible tornada de la seu social de CaixaBank a Catalunya. "No té sentit especular sobre actuacions futures, ara nosaltres estem molt a gust", ha explicat el portaveu del grup.

Defensa del crèdit a tipus fix

Pel que fa a l'evolució del sector financer i dels tipus d'interès al crèdit, Gortázar ha reiterat que la cosa més probable és que augmentin, una situació que segons el dirigent de CaixaBank aconsella que els clients optin per tipus fixos. En aquest sentit, el conseller delegat s'ha felicitat perquè el 60% dels clients de l'entitat optin per aquesta via. "No sabem què pot passar amb els tipus d'interès, però sí que creiem que hi haurà pujades a partir de mitjans del 2019, tot i que progressives", ha repetit.

"Si un client té un patrimoni important i pot afrontar una pujada de l'Euríbor no hi ha problema, però no és la nostra política", ha reiterat Gortázar, que ha subratllat que una cursa entre entitats per competir en preu sobre les variables no és "l'escenari òptim". "La crisi ha passat no fa tant de temps", ha recordat el dirigent financer.

El banc dels mil·lenials

En la línia del mercat financer en l'àmbit digital, Gortázar ha definit CaixaBank com el banc dels mil·lenials i ha remarcat que la mitjana d'edat dels usuaris d'Imagin és de 26 anys. El grup català s'ha felicitat per haver "reforçat el seu lideratge" en aquest àmbit, gràcies al fet que el 56% dels seus clients siguin digitals i té 4,9 milions de clients en banca mòbil.

stats