Economia 27/04/2018

CaixaBank dispara un 74% el benefici fins als 704 M€

L’entitat preveu un exercici “fantàstic”

Daniel Martín
3 min
La Caixa es ven per complir amb  la 'troica' un 7,5% de CaixaBank

ValènciaCaixaBank va obtenir un benefici net de 704 milions d’euros en el primer trimestre del 2018, amb un increment del 74,7% respecte al mateix període de l’any passat. Els resultats els va presentar ahir a València el seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, que els va qualificar de “molt satisfactoris” i de propiciar al grup un inici d’any “fantàstic”.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La base d’aquests guanys va ser la fortalesa dels ingressos del negoci bancari -marge d’interessos, comissions i ingressos del negoci d’assegurances-, que es van elevar fins als 2.008 milions, un 6,5% més. Juntament amb això, també van ser claus la reducció de les dotacions per fer provisions i el creixement dels beneficis provinents de les empreses participades per CaixaBank. En aquest àmbit, cal destacar que el banc portuguès BPI hi va contribuir amb 40 milions i que, tenint en compte l’aportació de les participades del BPI, la contribució total va ascendir a 169 milions.

Així doncs, la rendibilitat del grup va millorar fins al 9,8%, en comparació amb el 6,2% del primer trimestre del 2017 i en línia amb l’objectiu del pla estratègic dissenyat per l’entitat per al 2018. Després d’aquests resultats, els actius líquids totals se situen en 73.216 milions, amb un creixement de 441 milions en el primer trimestre. Pel que fa a la solvència del grup, que en l’últim trimestre del 2017 va decidir traslladar la seu fora de Catalunya, l’entitat va aconseguir uns nivells en consonància amb el que preveia el seu pla estratègic.

La part més incòmoda de la presentació de resultats per a l’entitat es va produir quan Gortázar va haver de contestar a les preguntes dels periodistes sobre la investigació de l’Audiència Nacional a CaixaBank per un presumpte delicte de blanqueig de capitals relacionat amb la màfia xinesa, i que analitza l’actuació de deu sucursals de l’entitat a la localitat madrilenya de Fuenlabrada que haurien afavorit l’ocultació de diners de clients xinesos vinculats amb operacions policials conegudes com a Emperador, Chequia, Snake, Juguetes i Pólvora.

Treballador acomiadat

El conseller delegat del grup va defensar la voluntat de l’entitat de col·laborar amb la justícia i va assegurar que CaixaBank “no ha tingut cap connivència amb les operacions de blanqueig de capitals dutes a terme presumptament per ciutadans xinesos”. Gortázar també va explicar que després de les investigacions internes dutes a terme per l’entitat, va acomiadar un treballador d’una de les oficines afectades per aquesta investigació.

“Remarquem el nostre compromís de tolerància zero amb el blanqueig de capitals. Tenim 250 persones dedicades exclusivament a la lluita contra el blanqueig de capitals a més de la resta de treballadors de l’entitat”, va insistir Gortázar.

BBVA: “A Catalunya hi veiem normalitat”

El conseller delegat del BBVA, Carlos Torres, va explicar ahir durant la presentació dels resultats trimestrals que l’entitat veu “normalitat” en la seva activitat a Catalunya, en comparació amb la resta de regions on opera. El primer directiu del BBVA confia que “les coses s’aniran normalitzant” i va dir que l’evolució del negoci és “com a la resta d’Espanya, molt similar”. El banc va guanyar 1.340 milions d’euros en el primer trimestre de l’any, un 11,8% més que el 2017. A més, el pes del seu negoci a Espanya va augmentar fins als nivells del 2011 i ja representa el 25% dels beneficis. Segons Torres, la tendència es mantindrà el 2018 i el grup creixerà a l’Estat gràcies a la seva aposta per la banca digital. Per al conseller delegat, són uns resultats “impressionants”.

stats