País Valencià 02/04/2014

El jutge Castro cita quinze testimonis del cas Nóos els dies 11 i 12 d'abril a València

Són responsables d'empreses i institucions de l'àmbit turístic que van formar part del patronat i l'executiu de Turisme València Convention Bureau entre el 2004 i el 2007

Efe / Ara
2 min

Palma / ValènciaEl jutge del cas Nóos, José Castro, ha citat per declarar a València en qualitat de testimonis els propers dies 11 i 12 d'abril 15 persones relacionades amb la Fundació Turisme València Convention Bureau, que va fer contractes amb l'institut que dirigien Iñaki Urdangarin i Diego Torres.

Aquesta citació respon a la sol·licitud formulada per Luis Lobón, exsecretari de Turisme de la Comunitat Valenciana, que està imputat en la causa de presumpta corrupció que investiga el jutjat d'instrucció 3 de Palma.

Lobón va ser un dels imputats que va demanar que la branca valenciana del cas Nóos fos traslladada a un jutjat de la capital llevantina, una pretensió que va denegar l'Audiència de Palma el maig del 2013.

Els 15 testimonis als quals Castro prendrà declaració a la Ciutat de la Justícia de València són responsables d'empreses i institucions de l'àmbit turístic que van formar part del patronat i l'executiu de Turisme València Convention Bureau entre el 2004 i el 2007.

Aquesta fundació, juntament amb la societat Ciutat de les Arts i les Ciències, va contractar amb l'Institut Nóos l'organització de tres edicions del fòrum sobre esport València Summit entre els anys 2004 i 2006, una tasca per la qual l'entitat que va presidir Iñaki Urdangarin va cobrar 3,1 milions d'euros.

Els testimonis citats avui pel jutge Castro per al dia 11 són l'exdirectora general de Fira València i exconsellera d'Indústria Belén Juste, l'empresari Juan Carlos Gelabert, l'exdirector de l'Hotel Expo Antonio Mora, l'exdirectora de Gama de Valencia Eventos y Congresos, Gabriela Sales; Enrique Torres, Vicente Blasco i Pedro Campillo.

L'endemà, el 12 d'abril, hauran de comparèixer davant el jutge, entre d'altres, l'exsecretari general de Fira València, Enrique Calomarde; l'expresident de la Fira, Alberto Catalá; l'expresident de la Confederació Empresarial Valenciana, Rafael Ferrando; l'exdirector de l'Hotel Expo, José Gallego; l'exdirectora de l'Hotel Meliá Rei don Jaime, Consuelo Garde; i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de València, María Irene Beneyto.

D'altra banda, en el seu acte d'avui el jutge Castro trasllada a l'Audiència de Palma el recurs d'apel·lació interposat pel sindicat Manos Limpias, personat com a acusació popular, contra la seva decisió de negar la imputació per blanqueig de capitals d'Urdangarin, Torres i l'esposa d'aquest, Ana María Tejeiro.

Fa una setmana l'instructor va rebutjar per segona vegada atendre la sol·licitud d'imputació plantejada per Manos Limpias, per la qual cosa serà el tribunal provincial el que resolgui finalment la qüestió.

L'acusació popular sosté que la societat Aizoon, propietat al 50% d'Urdangarin i la infanta Cristina, va comprar dos habitatges, un aparcament i un traster a Palma el 2004 i un altre habitatge amb traster a Terrassa el 2007, però l'empresa no va tenir prous ingressos nets entre el 2004 i el 2012 per pagar les quotes de les hipoteques, de manera que el sindicat creu que "s'han finançat en part amb ingressos de procedència suposadament il·lícita".

stats