Un jutge ordena restaurar els noms franquistes de carrers retirats pel nou govern d'Alacant

La jutge critica que l'Ajuntament iniciés el canvi de noms al desembre tot i saber que era una decisió recorreguda judicialment pel PP

La titular del jutjat contenciós administratiu número 4 d'Alacant ha accedit a la mesura cautelar proposada pel grup municipal del PP a l'Ajuntament contra la decisió de la junta del nou govern local –el sorgit de les eleccions de fa un any i mig i encapçalat per PSPV, Compromís i Guanyar Alacant– de canviar de nom els carrers amb denominacions franquistes, una mesura que ha decidit suspendre i sobre la qual ha ordenat reposar les plaques ja retirades.

D'aquesta manera ha atès el  recurs presentat pel PP el 7 de desembre contra l'acord de la junta de govern que va decidir aquest canvi en el nom dels carrers. Així ho recull la interlocutòria del jutjat, amb data d'aquest mateix dijous, donada a conèixer pel Tribunal Superior de Justícia valencià.

La jutge ordena la paralització del canvi de plaques de retolació de les vies públiques "en aquelles en les quals materialment no s'hauria produït" i el restabliment "com més aviat millor" de les plaques primitives en les quals s'hagi fet i la retirada de les que ja s'hagin col·locat.

A més, ordena la paralització de tots els tràmits administratius iniciats amb vista al canvi de denominació de les vies afectades, així com el lliurament de les comunicacions oportunes a les persones, entitats, organismes afectats i als caps de diferents àmbits i unitats administratives municipals, per fer-los saber que aquest acte administratiu es troba suspès i, per tant, no pot desplegar els seus efectes.

Raonament jurídic

En la interlocutòria s'indica que l'Ajuntament d'Alacant, malgrat tenir coneixement no solament del recurs sinó, a més, de l'obertura de la corresponent peça de mesura cautelar, va procedir "de manera precipitada i immotivada, ja que no concorrien raons d'urgència" a la realització de la interlocutòria administratiu impugnat.

La jutge cita com a jurisprudència la interlocutòria del Tribunal Suprem de 2 de març del 2016 i conclou que l'administració, per tant, no pot executar un acte administratiu que ha estat recorregut per l'interessat i sobre el qual s'ha sol·licitat l'adopció de mesures cautelars.

A això afegeix que en aplicació de la doctrina és "evident" que l'administració, en haver executat la interlocutòria administrativa malgrat conèixer la tramitació de la mesura cautelar, "va furtar tal competència a l'òrgan judicial" en els termes emprats pel Tribunal Suprem.

L'equip de govern d'Alacant va anunciar al mes de juliol la seva intenció de canviar els noms de carrers relacionats amb la Guerra Civil i el règim franquista a la ciutat a partir dels mesos de setembre i octubre, en aplicació de la llei de memòria històrica.

Al mes de desembre el consistori va engegar la mesura de canvi del primer dels 46 carrers franquistes de la ciutat, de manera que l'avinguda Adolfo Muñoz Alonso, al barri de Sant Blas, va passar a ser de les '27 Constituents'.