Corrupció
País Valencià 24/01/2023

Condemnen el ionqui dels diners a set anys de presó en la primera sentència del cas Taula

El tribunal no ha considerat acreditat que la Diputació de València va pagar despeses electorals del PP

Ara
2 min
L'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent, a la porta de la Ciutat de la Justícia de València, en una imatge d'arxiu.

ValènciaEl primer judici del cas Taula ja té sentència: la secció cinquena de l'Audiència Provincial de València ha condemnat a set anys i deu mesos de presó a l’autoanomenat ionqui dels diners, Marcos Benavent, exgerent d'Imelsa –una antiga empresa pública de la Diputació de València– pels delictes de prevaricació, malversació, falsedat i blanqueig de capitals després de certificar irregularitats en adjudicacions de l'administració provincial a l'empresa Themática Events, de la qual Benavent era copropietari.

El tribunal ha conclòs que, arran de la incorporació de Benavent a Imelsa, l'entitat Themática Events va començar a rebre contractes públics de l'empresa pública sense que hi hagués cap expedient administratiu ni tampoc publicitat del procediment.

Per contra, la sala no ha considerat acreditat que els serveis prestats per la companyia al Partit Popular en les eleccions municipals de Montcada i de Vilamarxant (Horta) del 2007 i en els comicis estatals del 2008 "hagin sigut finançats amb càrrec a sobrecostos en la facturació" a l'empresa pública.

En aquesta línia, el tribunal ha absolt l'exvicepresident de la corporació provincial, Juan José Medina, per a qui el ministeri fiscal demanava cinc anys de presó. També ha absolt la resta dels processats per les actuacions relacionades amb les campanyes electorals del PP.

Per contra, l'Audiència Provincial de València sí que ha avalat els enregistraments que va efectuar Benavent durant anys i que van permetre obrir a la causa, en contra de la petició del processat, que a l'inici del judici va reclamar-ne l'anul·lació com a prova per suposades deficiències en la seva custòdia policial. Aquesta decisió afecta la resta de peces de la macrocausa, perquè arran de les investigacions sobre els contractes d'Imelsa també es van detectar irregularitats a la Diputació de València, l'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana, com les que afecten l'exdirigent popular Alfonso Rus.

stats