País Valencià 02/05/2022

Rebutgen anul·lar les gravacions del cas Imelsa com demanava el 'ionqui dels diners'

S'inicia el judici de la primera peça del cas Taula, que pretén esclarir si els acusats van desviar fons públics

Ara
3 min
L'exgerent de l'empresa pública Imelsa i autodenominat 'ionqui dels diners', Marcos Benavent, arribant a la Ciutat de la Justícia de València aquest dilluns.

ValènciaL'advocat de l’autodenominat ionqui dels diners, Marcos Benavent, exgerent d'Imelsa –una antiga empresa pública de la Diputació de València– no ha aconseguit l'anul·lació dels enregistraments fets pel seu client que van donar origen al cas Taula, del qual aquest dilluns s'ha celebrat el judici de la primera peça. El procés pretén esclarir si els nou acusats, entre ells l'exvicepresident de la Diputació de València i exdirigent del Partit Popular José Medina, es van enriquir mitjançant el desviament de fons públics a l'empresa Thematica Events.

"Soc conscient de la poca credibilitat del meu client, que un dia diu una cosa i l'endemà una altra", ha arribat a dir el lletrat Juan Carlos Navarro, advocat de Benavent, per desacreditar les declaracions prèvies del seu client que fins fa pocs mesos havia defensat l'autenticitat dels àudios.

Navarro ha qüestionat tant la custòdia dels enregistraments com la seva transcripció, i ha insistit que van ser el sogre de Benavent i la dirigent d'Esquerra Unida i actual consellera del govern valencià Rosa Pérez Garijo els que van lliurar els enregistraments a la justícia. Les acusacions del lletrat han comptat amb el suport de la majoria de defenses, que s'han adherit a la petició de nul·litat, atès que els àudios són el pilar on se sustenten les acusacions d’aquesta peça i d’altres que formen part del mateix cas.

En el seu torn de resposta, el fiscal Pablo Ponce ha rebatut aquests dubtes i ha defensat que "la cadena de custòdia [dels enregistraments] està perfectament acreditada" i que els àudios "han estat a la disposició de les defenses en tot el procediment i ningú, ni Benavent, ha qüestionat la seva integritat ni ha apuntat cap manipulació".

"El llapis de memòria és únic, la secretària judicial va fer còpies a partir d’aquest llapis i ha estat custodiat perfectament. Mariano López [exsogre de l'exgerent d'Imelsa] va lliurar [a la justícia] una cosa que estava en el seu domicili. Benavent deu saber per què les va deixar allí", ha conclòs el fiscal, que entén que "no existeix" cap vulneració de drets.

Després d’escoltar tots els arguments, els magistrats de la secció cinquena de l'Audiència Provincial han informat que es pronunciaran sobre aquesta petició en el moment de la sentència. La decisió implica que els enregistraments podran ser citats i al·ludits per les acusacions durant el judici, que es prolongarà fins a finals de juny.

L'exvicepresident de la Diputació de València i exdirigent del Partit Popular José Medina arribant a la Ciutat de la Justícia de València aquest dilluns.

El llarg debat que han generat les qüestions prèvies ha posposat la declaració dels nou acusats. És per això que únicament s’ha pogut escoltar Benavent mentre esperava un taxi, un moment en què l’exgerent d’Imelsa s'ha lamentat de la seva situació. "No li ho desitjo a ningú. Imagineu-vos, sis anys esperant judici, i el que encara em queda", en referència a la gran quantitat de peces pendents.

El procés es reprendrà dimecres que ve amb les declaracions, entre d'altres, de Marcos Benavent i Juan José Medina, i suposarà l'inici d'una sèrie de judicis que, sota el paraigües del cas Taula, pretenen determinar si alguns dirigents del Partit Popular valencià i diversos empresaris es van enriquir il·lícitament durant els seus anys de govern.

stats