País Valencià 24/04/2018

El Consell d'Europa acusa un senador valencià del PP d'amagar la brutalitat del règim de l'Azerbaidjan

El text afirma que hi ha "fortes sospites" que Agramunt "va formar part d'una activitat corrupta"

Efe / Ara
2 min
El senador del PP Pedro Agramunt durant una compareixença al Congrés de Diputats

ValènciaL'expresident de l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa (APCE) i senador del Partit Popular, el valencià Pedro Agramunt, ha assegurat que l'informe que l'involucra en activitats corruptes per haver amagat presumptament la brutalitat del règim de l'Azerbaidjan es basa en "falsedats", i que està estudiant la possibilitat d'emprendre accions legals per protegir el seu honor. En un comunicat, Agramunt ha negat les informacions del text difós ahir en què s'assegura que hi ha "fortes sospites" que el polític valencià "va formar part d'una activitat corrupta", tot i que el document admet no disposar "d'evidències clares".

La comissió d'investigació defensa que Agramunt va donar un "suport molt clar" als interessos de l'Azerbaidjan, i va tenir un "paper clau" en decisions favorables a aquest país "per suavitzar les crítiques contra les seves autoritats". L'informe de 200 pàgines acull testimonis que indicarien que, fins i tot, en els suposats suborns s'inclourien els serveis sexuals de prostitutes.

El document destaca "l'estret contacte" d'Agramunt amb l'expresident del grup dels populars europeus a l'APCE, Luca Volonté, que juntament amb els exparlamentaris àzeris Mammadov i Elkham Suleymanov sí que són assenyalats per estar "involucrats en activitats corruptes", en el cas del primer i el tercer "infringint seriosament el codi de conducta de l'assemblea". A més, Volonté va ser acusat a Itàlia de rebre diversos pagaments de les autoritats de l'Azerbaidjan durant el 2013 i 2014. Davant aquestes conclusions, el president de l'APCE, Michele Nicoletti, ha anunciat que farà arribar l'informe a la comissió de reglament perquè decideixi les sancions als parlamentaris que hagin vulnerat el codi de conducta.

"Una caça de bruixes"

Per al senador valencià aquestes acusacions obeeixen a una "caça de bruixes d'alguns membres del secretariat, d'alguns parlamentaris i d'algunes organitzacions amb una agenda política molt clara". Segons el seu parer, l'informe està ple de "manipulacions, faules i rumors interessats, basats en testimonis en la seva major part anònims i contradictoris".

La comissió externa i independent que ha elaborat el document està composta per tres exjutges europeus, el britànic Nicholas Bratza, el francès Jean-Louis Bruguière i la sueca Elisabet Fura, i va iniciar els seus treballs el juny passat.

Dimissió per una reunió amb Baixar al-Assad

Agramunt va ser elegit president del grup del Partit Popular Europeu (PPE) a l'APCE al juny del 2013, i president d'aquesta cambra al gener del 2016 , que compta amb parlamentaris dels 47 països membres del Consell d'Europa. Un polèmic viatge a Síria amb diputats russos i l'entrevista amb el president del país, Baixar al-Assad, el març de l'any passat, va provocar que la mesa de l'APCE i el seu grup li retiressin la confiança. Agramunt va dimitir a l'octubre per la "difícil governabilitat i crisi" de l'organització.

stats