País Valencià 22/10/2013

Escola Valenciana recorre al micromecenatge per finançar-se i salvar els seus programes educatius

L'entitat espera recollir 60.000 euros en 40 dies per poder continuar la seva tasca de defensa i promoció de la llengua al País Valencià

Salvador Almenar
2 min
Els presidents d'Escola Valenciana i altres membres de l'entitat. / ESCOLA VALENCIANA

ValènciaEscola Valenciana ha iniciat aquest dimarts un projecte de micromecenatge amb què espera aconseguir 60.000 euros en 40 dies que li permetin continuar amb els programes formatius i pedagògics de promoció i defensa del valencià a l'escola, i la resta d'àmbits socials que ha desenvolupat durant els darrers 30 anys. El president de l'entitat, Vicent Moreno, ha fet una crida "a la societat valenciana" per demanar el suport de "tots aquells que estimen Escola Valenciana i la llengua" per afrontar la "difícil situació" econòmica que travessa el col·lectiu.

Tothom que vulgui pot col·laborar amb la campanya 'Fes Escola Valenciana' amb una aportació econòmica mínima de 10 euros i màxima de 3.000 euros. L'objectiu és aconseguir 60.000 euros que permetrien tirar endavant uns mesos més projectes com les trobades d'escoles en valencià, els premis literaris Sambori, el voluntariat pel valencià, la gira de concerts d'Escola Valenciana, la programació de cinema o mantenir una eina tan important per garantir l'ensenyament en valencià i l'obertura de noves línies com és l'oficina de drets lingüístics.

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha justificat aquesta mesura assenyalant que els diners que s'aconsegueixin "són per revertir en la societat i garantir la defensa del valencià des de la base social". "El valencià necessita el suport de totes i tots els qui ens estimem la nostra llengua", ha afegit Moreno.

Moreno, que ha estat acompanyat en la roda de premsa pels quatre presidents que l'han precedit en el càrrec, ha explicat la situació econòmica que travessa l'entitat. Així, ha explicat que en els últims tres anys s'han reduït un 72% les subvencions que rebia l'entitat, i s'ha arribat a una caiguda "del 100%" de les ajudes públiques que rebia Escola Valenciana del govern espanyol.

El president ha explicat que actualment el finançament de l'entitat està basat en els diners que aporten mensualment els Amics d'Escola Valenciana, els que recullen amb la venda de productes de l'entitat o les subvencions que reben d'institucions públiques com el govern valencià, que enguany ha dotat amb 5.000 euros l'entitat en la darrera convocatòria d'ajudes per a la promoció de la llengua.

Moreno ha explicat que la campanya de micromecenatge és una acció puntual i que "la millor forma de comprometre's" amb el projecte d'Escola Valenciana seria "fent-se 'amic'" de l'entitat. Aquesta és una altra forma de finançament pròpia que es va posar en marxa fa uns mesos. Actualment són 700 les persones que amb una aportació mensual de 5 euros han decidit fer-se 'Amics d'Escola Valenciana'.

La xifra, però, no és suficient per garantir la continuïtat de totes les activitats de la plataforma d'entitats en defensa del valencià. El seu president ha explicat que necessitarien un mínim de 3.500 'amics', que suposarien una injecció anual de 210.000 euros.

Preguntat per què passaria si no s'aconseguís l'objectiu dels 60.000 euros, Vicent Moreno ha dit que Escola Valenciana hauria de "plantejar-se una altra situació", tot i que s'ha mostrat confiat a aconseguir-ho i rebre el suport de la societat, de la mateixa manera que en altres moments Escola Valenciana "sempre ha estat al costat de la societat civil en totes les mobilitzacions".

stats