País Valencià 16/10/2020

Una ruta cultural impedirà la celebració del 61è Aplec del Puig

L'Ajuntament s'havia reservat l'ús de l'espai perquè creia que l'acte "no tindria lloc pel covid"

Daniel Martín
3 min
Dirigents d'Esquerra Republicana del País Valencià, entre ells, el seu president, Josep Barberà, amb samarreta roja.

ValènciaEsquerra Republicana del País Valencià (ERPV) ha cancel·lat la celebració dels seus actes en el tradicional l’Aplec del Puig, que cada any té lloc l'últim diumenge d'octubre, per la negativa de l’ajuntament d'aquesta localitat de la comarca de l'Horta a cedir l’ús de la simbòlica muntanyeta de la Patà, ja reservada pel consistori per a la realització d’una activitat cultural, en concret, una ruta sobre Les empremtes de Jaume I al municipi.

Des de l'Ajuntament han justificat la mesura, ja comunicada oficialment a ERPV, pel fet que l'equip de govern havia donat per descomptat que l'aplec no es faria atesa "la situació excepcional [generada] pel covid-19" i, en conseqüència, havia "disposat el paratge per a altres finalitats". Així ho diu un escrit del consistori signat per la mateixa alcaldessa, Luisa Salvador Tomás, al qual ha tingut accés l'ARA, i on la primera regidora assenyala que, "tenint en compte l'espai disponible i la morfologia de la muntanya de la Patà, no és possible dur a terme la concentració sol·licitada de manera conjunta amb els actes ja previstos".

"Intencionalitat política"

Per al president d’Esquerra Republicana del País Valencià, la decisió afecta un acte "històric", que aquest any preveia celebrar la seva 61a edició, i reflecteix "una actitud autoritària, ja que es pren sense fer una cosa tan senzilla com telefonar abans". "Hauria sigut molt fàcil preguntar-nos què pensàvem fer", emfatitza Barberà, que afirma que el partit va formalitzar la sol·licitud d'ús de l’espai amb la mateixa antelació que tots els anys: "Trenta dies abans".

Bona mostra del malestar que la decisió ha provocat en la formació independentista és la seva negativa a celebrar l’aplec en un altre indret de la localitat. Per a ERPV, aquesta opció desnaturalitzaria l'acte polític i normalitzaria l’actuació de l'executiu local.

Des d’Esquerra Republicana del País Valencià entreveuen en la decisió una intencionalitat política per part d’un equip de govern que, aquesta legislatura, monopolitza el PSPV. "Quan abans l’aplec l’organitzava el PSAN no hi havia cap problema, però ara, quan ho fa ERPV, que és una formació activa i present als ajuntaments, és diferent. Es fa palès que el sobiranisme els fa por".

El diari ARA s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament del Puig per sol·licitar informació sobre aquesta actuació i poder incloure les valoracions de l'equip de govern sobre els fets, però no ha rebut resposta.

Amb la suspensió de l’aplec de la muntanyeta de la Patà, la principal trobada de l'independentisme valencià sumarà dues edicions sense fer-se, ja que l’any passat ERPV va decidir "traslladar-la" fins a Barcelona per sumar-se a la manifestació convocada per Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana en protesta contra la sentència de presó per als líders independentistes.

Els militants del Bloc Nacioalista Valencià, durant l'acte polític de la diada.

El Bloc Nacionalista Valencià sí que podrà celebrar els seus actes

La formació que sí que celebrarà l'Aplec del Puig serà el Bloc Nacionalista Valencià, que cada any es reuneix a l‘esplanada del monestir situat als peus de la muntanyeta de la Patà, en una trobada del valencianisme polític que aquest any arribarà a la seva 43a edició. No obstant això, les restriccions sanitàries provocaran la reducció dels actes, que se restringiran a la tradicional marxa a peu des de la ciutat de València, al lliurament dels guardons de la formació nacionalista i als parlaments polítics. Per contra, se suprimirà el dinar popular i la fira d’entitats.

stats