Homenatge
País Valencià 31/07/2023

Comiat al cofundador d'Al Tall Manolo Miralles: "Viuràs en la música que vas crear"

Crítiques al nou govern valencià per no reconèixer públicament la figura del músic valencià

2 min
Un moment del comiat al músic valencià i cofundador d'Al Tall, Manolo Miralles, celebrat aquest dilluns a València.

ValènciaLa interpretació de L'havanera del peix enamorat per part dels components de Musicants i d'una adaptació de la simbòlica A Miquel Grau per part dels exmembres d'Al Tall. Aquests han estat dos dels moments més emotius del comiat al músic valencià Manolo Miralles (Xàtiva, 1952), que va morir dissabte.

L'homenatge a l'intèrpret l'han protagonitzat els companys dels dos grups que Miralles va cofundar en un acte celebrat aquest dilluns a València amb la presència de familiars i amics. Al comiat han acudit també el director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos –nomenat pel govern del Botànic, però encara al càrrec–, l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, i polítics com l'exconseller d'Hisenda i amic personal del músic Vicent Soler. Per contra, no hi ha estat present cap representant del nou govern valencià. De fet, fins a aquest dilluns al matí el cap del Consell, Carlos Mazón, no havia fet encara cap referència a l'adeu de l'intèrpret. Silenci que encara manté el nou vicepresident i conseller de Cultura i Esport, el dirigent de Vox, Vicente Barrera. Es tracta d'una actuació que aquest cap de setmana ha estat durament criticada per representants del sector cultural.

L'acte –al qual han acudit més d'un centenar de persones– ha comptat amb els parlaments de Jesús Barranco, president del Col·lectiu Ovidi Montllor de música en valencià, una entitat que Miralles va encapçalar durant 17 anys. Durant la seva intervenció, Barranco ha reconegut sentir-se "corprés" per l'adeu de l'intèrpret, però ha destacat que "viurà eternament en la música que va crear". En un sentit molt semblant s'ha pronunciat Rebeca Mut, cantant de Musicants –el grup que Miralles va impulsar després de l'adeu d'Al Tall–, que ha lamentat que la mort del músic arribi massa prompte, però que ha emfatitzat que Miralles perviurà a través de les cançons que va gestar i que "seguiran sonant".

Per la seva banda, el també cofundador d'Al Tall Vicent Torrent ha agraït el treball incansable del seu excompany durant més de 40 anys de carrera conjunta als escenaris. Torrent ha destacat la "perseverança" de Miralles, així com el seu talent i capacitat per crear una "estètica bellíssima".

El comiat l'han tancat les paraules de la filla del músic, Mireia Miralles, i de la seva companya, Pepa Picó, que ha lamentat que l'adeu de Miralles trenca un moment de "plenitud" i que ha subratllat el compromís de l'intèrpret amb la música, els drets nacionals del País Valencià i la lluita democràtica.

stats