Conflicte lingüístic

Una empleada de la Diputació d'Alacant es mostra incapaç d'entendre el català: “soc de Madrid i no sé valencià”

La Plataforma per la Llengua denuncia que el cas exemplifica l'"incompliment" del deure que té l'administració d'atendre en les dues llengües

Ara
2 min
TONES DE PAPER Els jutjats generen milers de folis diaris que compliquen l'organització i en dificulten els processos.

ValènciaUna empleada de la Diputació d'Alacant s'ha mostrat incapaç d'entendre una treballadora d'un ajuntament de la comarca valenciana de la Marina Alta per expressar-se en català en una conversa telefònica i ho ha justificat per la seva procedència. "Soc de Madrid i no sé valencià". Així ho ha denunciat la Plataforma per la Llengua, que ha difós els àudios enregistrats per l'empleada, que hauria telefonat a l'Oficina Provincial de Fons Europeus per gestionar unes subvencions. L'entitat lingüística no ha facilitat el nom del municipi afectat per salvaguardar l'anonimat de la treballadora.

En la Diputación de Alicante no es obligatorio hablar en valenciano”, addueix l'empleada de la Diputació d'Alacant segons es pot escoltar en la gravació, en unes paraules a les quals la treballadora de l'administració local respon que allò que li reclama no és que li parli en català, sinó que l'entengui i no l'obligui a canviar de llengua. "Cal que m’atengues perquè jo et puga parlar en valencià”, resumeix.

Conversa entre l'empleada de la Diputació d'Alacant i la treballadora d'un ajuntament de la Marina Alta

Per donar suport a la treballadora municipal, l’alcalde de la localitat de la Marina Alta ha enviat una queixa al president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, que alhora és el president del Partit Popular al País Valencià, en la qual qualifica els fets com “una situació pròpia de temps passats”. En l'escrit, el primer edil sol·licita a la presidència de la Diputació que “dote dels mitjans que siguen necessaris per a l’efectiu acompliment" de la llei d'ús i ensenyament del valencià -vigent des del 1983- que proclama el català com a “llengua pròpia de l’administració valenciana”.

Des de la Plataforma per la Llengua ha subratllat que la norma afecta la Diputació d’Alacant. Des de l'entitat han difós una nota de premsa on han destacat que la llei de la funció pública valenciana també estableix que el personal empleat públic té dret a no ser discriminat per raó de llengua. "Tot i que no s'obliga els funcionaris individualment a saber valencià, sí que existeix a l’administració un deure d’organitzar-se de tal manera que l’atenció estiga disponible en les llengües oficials", han detallat.

stats