País Valencià 21/06/2016

Un 72,4% dels ciutadans entenen el valencià i un 50,9% el parlen, segons una enquesta de la Generalitat Valenciana

De l'estudi de coneixement i ús del valencià de 2015 s'extrau que el 85% de la població considera que s'ha d'usar "igual o més" la llengua pròpia

Salva Almenar
2 min
El conseller d'Educació, Vicent Marzà, i el director general de Política Lingüística, Ruben Trenzano, han presentat els resultats de l'enquesta sobre 'Coneixement i ús del valencià 2015'.

ValènciaLa conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana ha fet pública aquest dimarts l'enquesta 'Coneixement i ús social del valencià 2015'. Un estudi elaborat a partir de quasi 6.700 entrevistes personals i que comparat amb l'enquesta de 2010 demostra que el coneixement del valencià ha millorat lleugerament en els darrers cinc anys.

L'enquesta presentada aquest matí pel conseller Vicent Marzà i el director general de Política Lingüística, Ruben Trenzano, revela en termes generals que un 72,4% de la població entén "bastant bé o perfectament" el valencià, un 50,9% el sap parlar, un 52,9% el sap llegir i un 34,7% el sap escriure "bastant bé o perfectament". Per contra, el 27,6% dels enquestats reconeix que entén "gens o poc" el valencià, el 49% no el sap parlar, el 47,1% no el sap llegir i el 65,2% sap escriure "gens o poc" en valencià.

Davant aquestes xifres, que "demostren que queda molt per fer", en paraules de Trenzano, el conseller Vicent Marzà ha volgut posar en valor una dada que en la seva opinió reforça la política de la seva conselleria envers la promoció del valencià. Així, segons ha explicat en roda de premsa, l'estudi revela que el 85% de la població creu que el valencià s'hauria d'usar igual o més que en l'actualitat.

"Això demostra que les valencianes i els valencians tenim una actitud positiva respecte a la llengua pròpia. Les llengües no entenen de zones, entenen de persones, i la Generalitat té l'obligació de garantir el dret de totes les valencianes i valencians, visquen on visquen, de conèixer i usar les dues llengües oficials. Les llengües no entenen de zones, entenen de persones, i la Generalitat té l'obligació de garantir el dret de totes les valencianes i valencians, visquen on visquen, de conèixer i usar les dues llengües oficials", ha assenyalat el conseller.

Trenzano, que ha estat l'encarregat de donar algunes de les principals dades de l'estudi, ha assenyalat que el perfil dels valencians que dominen les dues llengües oficials s'adequa a gent amb estudis universitaris, de classe mitjana, que ha cursat ensenyament bilingüe en valencià a l'escola. Els joves entre 15 i 35 anys són els que tenen millors competències lingüístiques en les dues llengües oficials.

Xarxes socials i comerç

L'estudi posa èmfasi en les xarxes socials com un dels àmbits on més ha crescut l'ús del valencià atès que és el públic més jove i amb més competències lingüístiques els que més les usen. Així, segons l'enquesta el 43,5% de la gent fa servir el valencià a les xarxes socials.

Per contra, l'enquesta alarma del poc ús del valencià a les grans superfícies, on es barregen activitats d'oci, d'hostaleria i de comerç. El 68,5% diu expressar-se més, generalment o sempre, en castellà en aquests espais. Per contra, només un 17,6% diu fer-ho més, generalment o sempre en valencià.

En el sector públic, per les dades aportades per la direcció general de Funció Pública de la Generalitat, un 70% del funcionariat té algun títol de coneixements de valencià.

stats