País Valencià 29/10/2013

Personalitats de la societat catalana donen suport a la campanya de micromecenatge d'Escola Valenciana

L'entrenador Pep Guardiola, el periodista Toni Soler o l'actor Joel Joan criden a la participació per aconseguir els 60.000 euros que necessita l'entitat

Acn
4 min
Els presidents d'Escola Valenciana i altres membres de l'entitat. / ESCOLA VALENCIANA

ValènciaDiferents personalitats de la societat catalana com l'entrenador de futbol Pep Guardiola, els periodistes Toni Soler, Vicent Sanchis, Mònica Terribas i Vicent Partal, la presidenta d'Òmnium Cultural Muriel Casals, el cantant Xavi Sarrià, el director de cinema Ventura Pons o l'actor Joel Joan són algunes de les persones que s'han compromès amb la campanya 'Fes Escola Valenciana!' engegada fa uns dies per l'entitat per aconseguir finançament que permeti continuar amb els seus projectes de formació i a favor de l'ús del valencià.

L'objectiu del projecte de micromecenatge d'Escola Valenciana és aconseguir 60.000 euros en 40 dies i mantenir vius projectes per a la defensa i foment de la llengua al País Valencià. I és que la difícil situació econòmica de l'entitat posa en perill les trobades d'escoles en valencià, la pressió jurídica per obrir noves línies educatives en català i l'oficina de defensa del drets lingüístics o projectes com el concurs literari Sambori o el cinema en valencià, entre altres. Avui dimarts, quan encara queden 33 dies, Escola Valenciana ja ha aconseguit un terç dels diners necessaris.

L'entitat assegura que si no s'aconsegueix l'objectiu en pocs mesos es desactivaran el 90% de les activitats que s'organitzen. "El valencià, el nostre català, és cosa de tots, i només sumant l'esforç de les persones que defensem i estimem conjuntament el nostre màxim tret d'identitat, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, podrem continuar treballant per fer-ho realitat", ha assenyalat el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, en un comunicat de premsa.

Escola Valenciana és una entitat cívica que des de fa 30 anys treballa per la normalització del català al País Valencià. És un moviment de base social que treballa des de les comarques fent país i lluitant per l'espai que pertoca al català tant a l'escola com al carrer.

"El nom de la nostra entitat pot dur a pensar que el nostre àmbit d'actuació és només l'escolar, i això és fonamental, duem lluitant per l'ensenyament en la nostra llengua al País Valencia des de fa tres dècades, però a més ens hem convertit en un grup de pressió constant per defensar els nostres drets lingüístics al País Valencià amb tota una sèrie d'activitats", explica Vicent Moreno.

Escola Valenciana s'ha vist obligada a prendre la decisió d'iniciar una campanya de finançament externa per culpa de la difícil situació econòmica per la qual travessa. I és que en els darrers tres anys ha vist reduïdes les subvencions que rebia, en especial per part del govern espanyol, que ja no hi aporta cap euro. Pel que fa les entrades públiques globals, l'entitat ha vist com s'han reduït un 72,3% en aquest període.

Una altra de les fonts tradicionals d'autofinançament, la venda de samarretes a les trobades d'escoles en valencià, ha baixat d'unes 60.000 a l'any a les actuals 18.000.

Per tot, l'entitat va iniciar fa dos anys el projecte Amics i Amigues d'Escola Valenciana, amb una quota mensual de 5 euros per tirar endavant els projectes de l'entitat. En l'actualitat hi ha 700 amics, però en caldrien 3.500 per garantir un funcionament autònom i un finançament regular que assegurés la continuïtat de l'entitat.

Frases de suport

Diverses personalitats de la societat catalana no han volgut donar l'esquena a la crida d'Escola Valenciana i han accedit a participar a la campanya per fer visible l'entitat, la seva tasca i, ara, els seus problemes econòmics al Principat. La seva intenció és motivar els catalans perquè també ajudin a garantir la continuïtat de la plataforma en defensa del valencià.

Pep Guardiola, entrenador de futbol

"Cal que donem suport a Escola Valenciana, per ser una entitat de referència en la defensa de la nostra llengua al País Valencià, tant a l'escola com al carrer. Sumem pel nostre màxim tret d'identitat. Jo faig Escola Valenciana, fes Escola Valenciana!"

Toni Soler, periodista

"Cal donar suport a la llengua allà on més li cal, allà on el govern que més l'hauria de defensar no ho fa. Tot el meu suport a Escola Valenciana"

Muriel Casals, presidenta d'Òmnium

"Volem ser un país normal i cal que donem suport a Escola Valenciana per la seva extraordinària tasca de normalització de la nostra llengua al País Valencià. No volem que això perilli. Fes Escola Valenciana"

Xavi Sarrià, cantant d'Obrint Pas i escriptor

"Escola Valenciana és una de les entitats que han vertebrat la cultura pròpia del País Valencià malgrat els continus atacs institucionals. Però sobretot representa la suma d'esforços i voluntats que ha fet possible que generacions de valencians hagin crescut educades en la nostra llengua. Un avenç històric que necessitem seguir defensant amb la constància i l'entusiasme que aquesta entitat imprescindible ens encomana"

Vicent Sanchis, vicepresident d'Òmnium i periodista

"Què seria Escola Valenciana si no és valenciana? Ajuda i fes Escola Valenciana!"

Mònica Terribas, periodista

"Tant per fer i tantes raons per anar repetint fins que s'entenguin! Si no fos per la feina de l'Escola Valenciana, aquesta feina seria impossible. No podem deixar de donar suport a la vostra feina i agrair-vos-la des d'aquí"

Vicent Partal, periodista

"Escola Valenciana és la raó imprescindible per fer créixer el nostre país i una responsabilitat de tots"

Ventura Pons, director de cinema

"La llengua és l'ànima d'un país. No deixarem que ens la prenguin"

Joel Joan, actor

"Voleu l'escola en valencià perquè és el que sentiu i és el que sou. Sense anar contra ningú i a favor de tothom. Voleu l'escola en valencià perquè estimeu la llengua i la llibertat"

stats