País Valencià 24/09/2013

Fabra confia a aconseguir la millora del finançament per poder abaixar els impostos abans de 2015

El president valencià anuncia durant el debat de política general que els funcionaris cobraran la paga extra de desembre

Salvador Almenar
2 min
Alberto Fabra ha participat avui en el debat de política general a les Corts Valencianes. / JOSÉ SOLER / ACN

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha tractat de mostrar la seva fortalesa durant el seu segon debat de política general assegurant que "no deixarà passar ni un dia sense demanar a l'Estat que compleixi la seva obligació amb la Comunitat Valenciana" respecte a la millora del seu sistema de finançament.

Tot i estar una hora i mitja parlant a les Corts Valencianes, Fabra no ha centrat tot el debat en un tema capital per als interessos del País Valencià. Ni molt menys ha alçat la veu decididament contra el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per reclamar un canvi del sistema de finançament.

Fabra ha tractat de salvar la seva posició d'inferioritat respecte a Madrid dient que no pensa rendir-se "per reivindicar el que és nostre per dret" i ha recordat que "el Consell ha aconseguit que el govern hagi reconegut que la Comunitat està mal finançada, que el Consell de Política Fiscal i Financera hagi iniciat l'estudi d'un nou model de finançament i que el govern hagi reconegut un dèficit asimètric pel nostre infrafinançament".

"Per tot això, i per justícia, no permetré que se'ns tracti de forma desigual" i "estic segur que la constància i la determinació del poble valencià seran definitives per aconseguir el finançament que ens correspon", ha assegurat, sense determinar l'any en què el País Valencià aconseguirà eixa millora.

Un dels pocs anuncis que ha fet Fabra en aquest debat de política general ha sigut una rebaixa d'impostos indirectes que ha venut com una mesura per "impulsar el consum i l'activitat empresarial". Es tracta realment d'una rebaixa de taxes més que d'impostos, i que afectarà sectors molt concrets de la població.

Sense determinar l'impacte econòmic que tindrà aquesta mesura, Fabra ha detallat que per al 2014 entrarà en vigor una deducció autonòmica en l'impost de la renda de les persones físiques (IRPF) per obres de reforma d'habitatge; una bonificació del 100 per cent de l'impost d'actes jurídics documentats perquè les empreses puguin refinançar els seus deutes, i una bonificació pel mateix import per a joves emprenedors que eliminarà el cost fiscal de préstecs i crèdits per a adquisició de les seves seus i locals empresarials.

Altres d'aquestes deduccions seran la pròrroga per a 2014 de les exempcions i bonificacions per a emprenedors en algunes taxes de la Generalitat Valenciana, la deducció del 10% en l'IRPF per donatius a universitats i organismes públics de recerca, i l'ampliació del límit de renda en la deducció a famílies nombroses de categoria especial.

A banda d'aquesta rebaixa de taxes d'actes jurídics i documentats, Fabra ha volgut anar més enllà i ha promès una rebaixa d'impostos abans que acabi la legislatura actual, el maig de 2015.

També ha anunciat que els 140.000 funcionaris de la Generalitat Valenciana cobraran la paga extra de desembre. No ha dit, però, si prolongarà l'anomenat 'decret Vela' aprovat el 2012, i vigent fins enguany, que preveia mesures de racionalització del salari dels treballadors públics.

stats