País Valencià 10/03/2020

Ajornades les Falles i la Magdalena pel coronavirus

Educació ha confirmat que les vacances escolars previstes per les festes es mantenen vigents

Daniel Martín
2 min
Monument de la falla Sueca-Literat Azorín de València aquest dimarts a la nit amb una de les grues que s'utilitzen per al seu muntatge

ValènciaLa celebració de les Falles de València i de la Magdalena de Castelló de la Plana que haurien d'haver-se iniciat aquest diumenge han quedat finalment ajornades pel coronavirus, tal com ha confirmat aquest mateix dimarts a la nit el cap del Consell, Ximo Puig, que ha comparegut després d'una reunió extraordinària del govern valencià.

A hores d'ara, i tal com ha explicat Puig en una declaració en què no ha acceptat preguntes, la mesura és ajornar la celebració de les dues festivitats fins que "la situació sanitària ho permeta". Segons el cap del Consell, la decisió es pren "per responsabilitat, per indicació dels experts i pensant en el bé general de la població". El president valencià ha afegit que la mesura s'ha acordat de manera coordinada amb el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per evitar "aglomeracions i moviments massius des de zones afectades". A més, i segons ha confirmat la conselleria d'Educació, les vacances escolars de la setmana vinent es mantenen vigents.

Tot i l'anunci d'ajornament i no de suspensió fet pel govern valencià i que Ximo Puig ha afegit que "la Generalitat s’implicarà amb els protagonistes de la festa per a fer-la possible”, la celebració de les dues festivitats en un altre moment de l'any dependrà, en gran mesura, a més de l'evolució del coronavirus, de la disponibilitat de les agrupacions festives que organitzen les Falles i la Magdalena, en què ambdós casos són col·lectius veïnals de caràcter privat.

De fet, i tal com han destacat a l'ARA representants de comissions com la de Sueca - Literat Azorín de València, els monuments més grans ja s'havien començat a muntar, una circumstància que dificultarà qualsevol actuació en el futur. "Les falles no es poden desmuntar i tornar a muntar", han insistit.

La mesura d'ajornar o suspendre les Falles és la quarta vegada que es du a terme. Ja es va prendre aquesta decisió amb motiu de la declaració de la Guerra d'Independència de Cuba l'any 1896, de la Guerra Civil Espanyola entre els anys 1937 i 1939 i per la negativa dels col·lectius fallers a abonar una taxa per ocupar els carrers amb els seus monuments l'any 1886.

La mesura del Consell i l'executiu espanyol ha rebut el suport dels alcaldes de les dos principals ciutats afectades, ja que, en el cas de les Falles, la festivitat també té lloc a totes les localitats de la província de València. Per a Joan Ribó, alcalde de València, "caldrà buscar una alternativa, però el primer és la seguretat de les persones atenent sempre a criteris tècnics i científics".

stats