País Valencià 03/09/2014

Els familiars de les víctimes del metro de València demanen que la justícia actuï contra els responsables de l'accident

L'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol s'ha tornat a concentrar com cada dia 3 de mes per recordar les persones que van perdre la vida en el sinistre

Europa Press
2 min

ValènciaL'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol (AVM3J) ha realitzat aquest dijous una nova concentració a la plaça de la Mare de Déu de València per reiterar la seva exigència de demanar justícia contra els responsable de l'accident en la Línia 1 de Metrovalencia, que el 2006 va costar la vida a 43 persones i va causar ferides a 47 més. A més, han llançat el missatge que "el fet d'agafar un transport públic no pot ser causa de mort".

Centenars de persones han acudit a la cita que se celebra el dia tres de cada mes des del sinistre. En aquesta ocasió, la trobada ha començat recordant les dones víctimes de la violència de gènere i els 154 morts i 18 ferits en l'accident de Spanair de 2008.

Després d'uns cinc minuts de silenci en memòria de les víctimes, l'associació ha recordat a la Generalitat Valenciana el seu deure de "garantir" la seguretat en la circulació ferroviària i de "responsabilitzar-se" d'aquest servei.

D'aquesta manera, ha recordat que així ho imposa l'article 2 del Comitè Europeu dels Drets Humans, que recull "l'obligació dels estats de protegir els ciutadans quan existeixi un risc per a la seva vida, i l'obligació de realitzar una recerca eficaç". A més, ha insistit en el deure de les autoritats d'emprar "totes les mesures a la seva disposició" per aconseguir les proves pertinents i assegurar als ciutadans "el seu dret a un procés amb totes les garanties", que permeti conciliar el dret "a la veritat" de les víctimes amb obligació de castigar els responsables.

Plataforma Revés

D'altra banda, l'AVM3J ha recordat que diverses associacions s'han unit per crear la Xarxa de Víctimes Espanyoles, sota el nom de 'Revés', que simbolitza "el revés que sofreixen les vides de les víctimes de catàstrofes", que afegeixen que són "doblement victimitzades", perquè al dolor de la pèrdua humana, la frustració i la impotència se li afegeix l'"abandonament del govern".

D'aquesta manera, ha insistit que la plataforma Revés ha sorgit amb la necessitat de "reparar" els errors comesos pels governs contra els ciutadans afectats per una catàstrofe i per garantir els seus drets a la vida i a un procés amb garanties que permeti assumir responsabilitats.

Canvi dels responsables polítics

D'altra banda, en el seu discurs, la presidenta de l'AVM3J, Beatriz Garrote, ha exigit als dirigents polítics "un canvi" perquè, segons ha indicat, la societat ho està reclamant. "Necessitem polítics honestos, capaços de donar solucions als problemes reals dels ciutadans com la violència de gènere o la seguretat en el transports i no solament dedicats a grans esdeveniments i a fer-se la foto", ha subratllat.

A més, ha advocat per la necessitat que els governants, quan treballin i parlin als ciutadans, "siguin capaços d'asseure's al costat d'un ciutadà per escoltar-lo i per demanar perdó quan cometen una equivocació". No obstant això, ha precisat que la societat també ha d'aplicar-se aquest canvi que exigeixen als polítics per ser "més solidaris amb els problemes i més tolerants, participant d'allò que estem exigint", ha assenyalat.

"Hem de ser capaços d'exigir als polítics respostes perquè si ens tracten com a idiotes i els va bé, potser ens segueixen tractant com a idiotes i no ho som. Per això, hem de llançar un missatge contundent: que canviïn perquè nosaltres ja hem canviat i ja hem despertat", ha subratllat Garrote.

stats