Canvi climàtic
País Valencià 24/01/2023

El govern espanyol compensarà amb aigua dessalada la reducció del Tajo-Segura

La mesura s'ha adoptat contra el criteri dels regants, empresaris i governs del País Valencià, Múrcia i Andalusia

Ara
2 min
La ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, conversant amb periodistes després de la reunió del govern espanyol.

ValènciaEl consell de ministres del govern espanyol ha aprovat aquest dimarts 12 plans hidrològics per al període 2022-2027, entre els quals el del Tajo, que inclou la fixació d'un cabal ecològic per al riu que, al seu pas per la ciutat madrilenya d'Aranjuez, enguany haurà de portar set metres cúbics per segon –fins ara eren sis–, vuit el 2026 i 8,65 el 2027.

La mesura s'ha adoptat contra el criteri dels regants, empresaris i governs del País Valencià, Múrcia i Andalusia, que temen que, amb l'increment del cabal ecològic del Tajo, es redueixin els recursos que s'acumulin als embassaments i, en conseqüència, minvi l'aigua disponible per al transvasament Tajo-Segura.

Aquest dimarts, i en la conferència de premsa posterior al consell de ministres, la titular de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha detallat que amb la nova norma, "en el pitjor dels escenaris" l'aigua disponible per transvasar es podria reduir en entre 70 i 110 hectòmetres cúbics, però que l'executiu espera compensar aquesta pèrdua amb les noves aportacions de les dessaladores i amb una millor gestió dels recursos existents. Segons el govern espanyol, aquestes dues mesures podrien permetre disposar d'un mínim de 140 hm³, "un volum superior a l'aigua que es deixaria de poder transvasar".

Ribera ha defensat la seguretat que suposa apostar per la dessalació, atès que no es pot controlar si plou o no, però sí que es pot controlar quanta aigua es dessala. En aquest sentit, el departament de la ministra ha posat com a exemple que entre els anys 2014 i 2018 es van transvasar al voltant de 829 hm³ (la meitat per a proveïment urbà i l'altra meitat per a regadiu); mentre que entre el juny del 2017 i el març del 2018 no es va transferir aigua per l'escassetat de pluges. Des del 2018 fins al 2022 es van transvasar 1.229 hm³.

Des del ministeri han avançat que s'impulsaran les dessaladores en les comunitats beneficiàries del transvasament Tajo-Segura, de manera que es preveu invertir un total de 827,6 milions d'euros (386,9 milions a Múrcia; 288,4 milions a Alacant, i 152,3 milions a Almeria), actuacions que es licitaran a finals del 2023 i finalitzaran abans del juny del 2026.

A més, es destinaran 236,7 milions en instal·lacions d'energia fotovoltaica, 220 milions per a interconnexions entre dessaladores i 60 milions per a aigua reutilitzada a Alacant. Per reduir el cost energètic de l'aigua dessalada, el govern espanyol preveu posar en marxa un pla perquè cada planta dessaladora tingui associat un parc fotovoltaic.

Petita concessió a les comunitats receptores del Tajo-Segura

Les queixes dels governs valencià, murcià i andalús han aconseguit una petita cessió de l'executiu espanyol, ja que el document aprovat aquest dimarts inclou una nova clàusula, la disposició final tercera, que obri la porta a actualitzar, en un termini de 18 mesos, "la instrucció de planificació hidrològica" per "fixar els criteris tècnics i metodologies" que han de determinar els cabals ecològics en el conjunt de les demarcacions hidrogràfiques. Aquests canvis han generat una "moderada satisfacció" al govern valencià, que ha valorat que la modificació "va en el bon camí" perquè determina que la fixació del cabal ecològic es durà a terme tenint en compte tant la situació de la conca cedent –la del Tajo– com la de la receptora –la del Segura–. Per contra, el president murcià, Fernando López Miras, ha avançat que els serveis jurídics del seu executiu presentaran un recurs davant el Tribunal Suprem per revertir la decisió "arbitrària, política i sectària" del govern espanyol.

stats