País Valencià 22/03/2022

El govern espanyol investiga la possible detenció per part de tropes russes d'un ciutadà valencià a Kherson

Mariano García Calatayud havia expressat la seva disposició a participar com a voluntari en les zones en conflicte

Ara
1 min
Els ucraïnesos de Kherson sortint al carrer per protestar contra les forces russes que ocupen la ciutat.

ValènciaEl ministeri espanyol d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació està investigant el parador de Mariano García Calatayud, un ciutadà valencià de 74 anys que resideix des de fa anys a la ciutat ucraïnesa de Kherson. Les gestions de l'administració han començat arran de les peticions formulades pels seus familiars i després que mitjans de comunicació com el diari Levante hagin denunciat el seu arrest per part de soldats russos –que ja controlen la ciutat– durant una protesta. Si es confirma la detenció, podria tractar-se del primer arrest d'un ciutadà espanyol per l'exèrcit rus.

Segons han informat fonts diplomàtiques aquest dimarts, l'ambaixada espanyola a Kíiv, traslladada temporalment a Varsòvia a conseqüència de la guerra, i els serveis d'emergència consulars estan "seguint atentament aquest cas" i investigant el parador de García per "aclarir la seva situació". Les mateixes fonts han informat que "es mantenen en contacte amb la seva família".

Mariano García Calatayud és un funcionari jubilat nascut a Carlet (Ribera Alta) que manté una relació sentimental amb una ciutadana ucraïnesa. Des de l'inici del conflicte al país de l'est d'Europa, García ha concedit diverses entrevistes on ha expressat la seva disposició a participar com a voluntari en les zones en conflicte. No obstant, periodistes especialitzats en els moviments d'extrema dreta com el valencià Miquel Ramos també han denunciat la seva possible proximitat a moviments ultres d'aquest país.

stats